Karar No : 2020/MK-7
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2019/392835 İhale Kayıt Numaralı “Evsel Atık Transferi Hizmet Alımı İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
KARAR:
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kent Estetiği Daire Başkanlığı tarafından yapılan 2019/392835 ihale kayıt numaralı “Evsel Atık Transferi Hizmet Alımı İşi” ihalesine ilişkin olarak Güryap Mak. İnş. Tem. Pey. San. ve Tic. Ltd. Şti. itirazen şikâyet başvurusunda bulunmuş ve Kurulca alınan 06.11.2019 tarihli ve 2019/UH.II-1447 sayılı karar ile “4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmiştir.
Davacı Güryap Mak. İnş. Tem. Pey. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada, Ankara 10. İdare Mahkemesinin 11.12.2019 tarihli ve E:2019/2218, K:2019/2434 sayılı kararında “… Uyuşmazlıkta, dava konusu Kurul kararında yapılan değerlendirmede “… başvuru sahibi tarafından idareye şikâyet başvurusu veya Kuruma sunulan dilekçede diğer isteklilerin belgelerine yönelik iddialarda bulunulmuş ise de, kendi teklifinin geçerli olduğu hususunda bir iddiaya yer verilmediği, bu itibarla ihalenin başvuru sahibi üzerinde bırakılma ihtimali ortadan kalktığından bir hak kaybı veya herhangi bir zarara uğranılmasının söz konusu olmadığı, ihalenin iptal edilmesi ve yeniden ihaleye çıkılmasında ise güncel, hukuken korunmaya değer ve kamu yararıyla uyumlu bir menfaati bulunmayacağı, dolayısıyla başvuru ehliyetini haiz olmadığı…” gerekçelerine yer verilerek dava konusu işlem tesis edilmiş ise de yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerinde aday, istekli ve istekli olabileceklerin şikâyet ve itirazen şikâyet başvurusunda bulunabileceğinin belirtildiği, bu halde ihaleye teklif verenlerin istekli kapsamında kabul edildiği uyuşmazlık konusu ihaleye teklif veren davacı şirketin de istekli olduğunun kabulü açık olup itirazen şikayet başvurusu yapabilmesi ve başvurusunun esasının iddiaları çerçevesinde incelenmesinin hukuki zorunluluk olduğu dolayısıyla ihaleye katılıp teklif sunan ve istekli konumunda bulunan davacı şirketin ihalenin tüm aşamalarında şikayet, itirazen şikayet ve dava açma konusunda ehliyetli olduğu ve genel olarak hukuki yararının bulunduğu sonuç ve kanaate ulaşıldığından, Kurul’un davacı şirketin şikayet konusu ettiği hususlarda esasa girmeyerek ehliyetinin olmadığı gerekçesiyle başvurusunun reddine yönelik tesis edilen işlemin hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmıştır…” gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Anayasa’nın 138’inci maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.
Ayrıca, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28’inci maddesinin birinci fıkrasında, mahkemelerin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
1- Kamu İhale Kurulunun 06.11.2019 tarihli ve 2019/UH.II-1447 sayılı kararının iptaline,
2- Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, başvuru sahibinin iddialarının esasının incelenmesine,
Oybirliği ile karar verildi