Yılı 2018
Dairesi 6
Karar No 708
İlam No 54
Tutanak Tarihi 19.12.2019
İş Artışından Damga Vergisi Kesintisi Yapılmaması ile Fiyat Farkı Hesaplamasında Yemek Bedeli İstisna Tutarının Dikkate Alınmaması
….. Ltd. Şti. ve …. Ltd. Şti. Ortaklığı yükleniminde bulunan “Çeşitli Unvan ve Niteliklere Sahip Personel Temini Genel Hizmet Alımı İşi”nde;
A) Denetçi tarafından iş artışı tutarından sözleşme damga vergisi kesilmemesi sonucu kamu zararına neden olunduğu iddia edilmişse de;
696 sayılı KHK’nın 127’nci maddesiyle 375 sayılı KHK’ya eklenen geçici 23’üncü maddenin onbeşinci fıkrasında yer alan “Sürekli işçi kadrolarına geçirileceklerin çalıştırılmasına esas hizmet alım sözleşmelerinin süresinin geçiş işleminin yapılmasından önce sona ermesi halinde, bunlardan personel çalıştırılmasına dayalı olanlar ile personel çalıştırılmasına dayalı olan kısımlarının süresi başka bir işleme gerek kalmaksızın mevcut sözleşme koşullarına uygun olarak geçiş işlemi yapılıncaya kadar ilgili mevzuatı uyarınca uzamış sayılır.” hükmü bulunmaktadır.
Mevcut sözleşme süresinin, sözleşmenin diğer koşullarında herhangi bir değişiklik yapılmaksızın uzatılmasına ilişkin düzenlenecek kağıtlar, sözleşme süresinin kanun hükmüyle uzatılmış olması nedeniyle damga vergisine konu teşkil etmeyecektir.
Bahsi geçen iş 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 127’nci maddesi kapsamında uzatılmış olduğundan damga vergisi kesintisi yapılmayacaktır.
Bu itibarla, bahsi geçen süre uzatımında damga vergisi kesintisi yapılmayacağından …. TL için ilişilecek husus bulunmadığına oy birliğiyle karar verildi.
B) Fiyat farkı hesaplamalarında yemek bedeli istisna tutarının dikkate alınmadığı görülmüştür.
Söz konusu işin Sözleşmesinin “Fiyat farkı ödenmesi ve hesaplanması şartları” başlıklı 14.2 nci maddesinde “Bu sözleşme kapsamında yapılan işler için fiyat farkı hesaplanacaktır. Fiyat farkı verilmeyecektir. Ancak 2017 yılı içerisinde asgari ücrette yeni bir düzenleme yapılması halinde; 31.08.2013 tarih ve 28751 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa göre ihale edilen Hizmet Alımlarında Uygulanacak Fiyat Farkına İlişkin Esaslar hakkındaki kararnamenin 6 ncı maddesine göre fiyat farkı verilecektir.
…” hükmü yer almaktadır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun “Prime esas kazançlar” başlıklı 80’inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde; “Ayni yardımlar ve ölüm, doğum ve evlenme yardımları, görev yollukları, seyyar görev tazminatı, kıdem tazminatı, iş sonu tazminatı veya kıdem tazminatı mahiyetindeki toplu ödeme, keşif ücreti, ihbar ve kasa tazminatları ile Kurumca tutarları yıllar itibarıyla belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, işverenler tarafından sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen ve aylık toplamı asgari ücretin % 30’unu geçmeyen özel sağlık sigortası primi ve bireysel emeklilik katkı payları tutarları, prime esas kazanca tabi tutulmaz.” denilmek suretiyle, aylık sigorta primine esas kazancın hesaplanmasında nelerin dikkate alınmayacağı belirlenmiştir.
“Sigorta Primlerinin Hesabına Esas Tutulacak Kazançların Aylık Tutarının Tespitinde Nazara Alınmayacak Olan Yemek Parası ile Çocuk ve Aile Zamlarının Günlük ve Aylık Tutarlarının Tespitine İlişkin Tebliğ”in 4’üncü maddesinin (a) bendinde; “506 sayılı Kanunun yukarıda açıklanan madde hükmünün uygulanmasında, sigortalılara yemek parası adı altında yapılan ödemelerin işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi şartıyla fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak 16 yaşından büyükler için her yıl belirlenen günlük asgari ücretin %6’sının yemek verilecek olan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarının aylık sigorta primine esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmaması, dolayısıyla bu tutardan sigorta primi kesilmemesi,
…
Uygun görülmüştür.”
denilmektedir.
Tebliğ hükmü gereğince günlük asgari ücretin %6’sının yemek verilecek gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunan tutarın prime esas kazancın hesaplanmasında dikkate alınmaması gerekmektedir.
“Genel Temizlik ve Personel Çalıştırılması Hizmet Alımı İşi”nin Teknik Şartnamesinin 5.1’inci maddesinde, personelin tamamına aylık 22 gün üzerinden günlük ….TL yemek bedeli ödenmesi hüküm altına alınmıştır.
Fiyat farkı hesabında, günlük asgari ücretin %6’sının yemek verilecek olan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktar prim hesabında dikkate alınmayacaktır. Yükleniciye yemek bedeli olarak ödenecek tutar bulunurken toplam yemek bedelinden istisna tutarının çıkarılması ve kalan tutarın hesaba katılması gerekmektedir.
Ancak fiyat farkı hesaplamalarında; yemek bedeli istisna tutarı düşülmeden hesaplama yapıldığından, yüklenici yemek istisna bedeli prim maliyetine katlanmadığından (yemek prim istisna tutarının artışından dolayı daha az miktarda prim yatırdığından) kamu zararına sebebiyet verilmiştir.
Sorumlular savunmalarında kamu zararının tahsil edileceğini bildirmişlerse de tahsilata ilişkin herhangi bir belge göndermemişlerdir.
Bu itibarla, fiyat farkı hesaplanmasında yemek bedeli istisna tutarının dikkate alınmaması sonucu neden olunan kamu zararı tutarı … TL’nin;
…. TL’sinin Harcama Yetkilisi (İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdür V.) …. ile Gerçekleştirme Görevlisi (Teknisyen) ….’a,
…. TL’sinin Harcama Yetkilisi (İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdür V.) …. ile Gerçekleştirme Görevlisi (Şef) …..’e,
müştereken ve müteselsilen, 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereğince hüküm tarihinden itibaren işleyecek faizi ile ödettirilmesine oy birliğiyle karar verildi.