CUMHURBAŞKANI KARARI
Karar Sayısı: 2031
7 Ocak 2020
Recep
Tayyip ERDOĞAN CUMHURBAŞKANI
AtLE, CALISMA VE SOSYAL HiZMETLER BAKANLI6I TARAFINDAN 4734 SAYILI KAMU MALE KANUNUNUN 3 UNCU MADDESIMN (f) BEND! KAPSAMINDA YAPILACAK IHALELERE HASKIN USUL VE ESASLAR
BIRINCI BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak, Tammlar ye ilkeler
Amag
MADDE 1- (1) Bu Usul ye Esaslarm amact; 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayth Kamu Ihale Kanununun 3 tincit maddesinin birinci fikrasmin (f) bendi kapsammda, finansmaninm tamami Aile, calisma ye Sosyal Hizmetler Bakanligi tarafindan karsilanacak ye sonuclanndan ilgili kamu kurum ye lcuruluslan, finiversiteler, ozel sektor, sivil toplum kuruluslan ile gercek kisilerin faydalanacagi her ttirlit arastirma ye gelistirme hizmeti ahmlannda uygulanacak usul ye esaslann belirlentnesidir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Usul ye Esaslar, Aile, calisma ye Sosyal Hizmetler Bakanliginca 4734 saph Kanunun 3 limit maddesinin birinci fikrasimn (f) bendi geregince yurutulen arashrma ye gelistirme hizmeti ahmlanni kapsar
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Usul ve Esaslar, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sap!’ Kamu plate Kanununun 3 iincit maddesinin birinci fikrasimn bendi ile ek 11 inci maddesine dayamlarak hazirlanmistir.
Tantmlar
MADDE 4- (1) Bu Usul ye Esaslarda gecen;
c) Bakan: Aile, calisma ye Sosyal Hizmetler Bakarnm,
g) Ihale dokiimarn: ihale konusu hizmet alma icin isteklilere talimatlari iceren proje teklif format’, sazlesme tasansi, varsa idari ye teknik sartname ye gerekli diger beige ve yazismalan,
1) isteldi: Hizmet alum icin teklif veren kamu kurum ye kuruluslan, iiniversiteler, arastirmaci, arastirma gruplan ile gercek veya tlizel kisileri veya bunlann olusturduklan ortak girisimleri,
1) Teklif: isteklinin idareye sundugu fiyat teklifi ile degerlendirmeye eras beige ve/veya bilgileri,
ifade eder.
Temel ilkeler
MADDE 5- (1) Idare, yapilacak olan arasurma ye gelistirme hizmeti ahmlannda saydamlig, rekabeti, exit muameleyi, gaveniliriigi, gizliligi, kamuoyu denetimini, ihtiyaclann uygun sartlarda ye zamanmda karsilanmasim, kaynaldann verimli kullamlmasuu saglamakla sorumludur.
IKiNCI BOLUM
Proje Degerlendirme Grubu, Proje Teklif Formah Hazirlanmasi ye Yaklapk Maiiyet
Proje degerlendirme grubu
MADDE 6- (1) Bu Usul ve Esaslarda
yer alan alim yontemleri ile yapilan hizmet ahmlan, ihale komisyonu gorevini
yerine getirmek iizere ihale yeticilisinee olusturulan proje degerlendirme
grubu vasitasiyla gerceklestirilir. Proje sahibi idarenin ihale yetkilisi tarafindan,
icinde uzmanlar ve/veya ilgili personelin bulundugu, en az nc kisiden
matesekkil proje degerlendirme grubu olusturulur. Aym usulle yeterli sayida
yedek ilyelerde belirlenir. Ihale
yetkilisi tarafindan proje degerlendirme grubu uyelerinden birisi baskan olarak belirlenir. lhale yetkilisi, proje degerlendirme grubu tiyelerini degistirmeye yetkilidir.
Proje teklif format’ haztrlanmast
MADDE 7- (1) Bu Usul ve Esaslar gergevesinde yaptlacak olan arastirma ye gelistinne hizmeti ahmlannda proje degerlendirme grubu tarafindan proje teklif format). hazirlamr.
Yaklastk maliyet
MADDE 8- (1) Haztrlanan proje teklif format’ dogrultusunda, proje degerlendirme grubu tarafindan soz konusu hizmet alum= yaklasik maliyeti belirlenir. Yaklastk maliyet bu Usul ye Esaslarda belirlenen sekilde tespit edilir.
(2) Yaklasik maliyet katma deger vergisi harig olmak iizere hesaplamr. Tespit edilen yaklasik maliyet ilan edilmez, isteklilere veya ihale siireci ile resmi iliskisi olmayan diger kisilere aciklanmaz.
Yaklastk maliyetin hesaplanmast
MADDE 9- (1) Yaklasik maliyetin tespitinde;
g) Konusunda uzman bilirkisi ye ekspertizlerden sorusturularak olusturulacak fiyatlar, esas alum.
rayiglerini yansitmadigi dilstintilen proforma faturalar veya yazilar degerlendirmeye almmaz. Bunun gerekgesi yaklasik maliyet cetvelinde belirtilir. Farkh yfflarda elde edilen yaldastk maliyet fiyatlan Uretici Fiyatlan Endeksi (UFE) ralcamlan baz ahnarak guncellenir.
ihaleye katilamayacak olanlar ye yasak fill veya davramslar
MADDE 10– (1) thaleye katilamayacak olanlar 4734 sayth Kanunun 11 inci maddesi hiikmune, yasak fill veya davramslar ise 4734 sayili Kanunun 17 nci maddesi hulcmtine tabidir.
Cc tsia BOLUM
Akin Yontemleri
Uygulanacak ahm yontentleri
MADDE 11– (1) Bakanlikga bu Usul ye Esaslar kapsammda yapilacak arastirma ve gelistirme hizmeti ahmlannda asagidaki temin yontemlerinden bin uygulamr:
Dogrudan temin
MADDE 12– (1) Dogrudan temin yOntemine asagidaki durumlarda basvurulabilir:
Pazarlik usulii
MADDE 13- (1) Arastirma ye gelistirme hizmeti ahmlan bu Usul ye Esaslarda belirtilen sekilde en az tic teklif almarak veya Bakanhgm resmi internet sitesinde flan yapilarak pazarlik usulii ile de gerceklestirilebilir.
Tekliflerin ahnmasi ye ilan
MADDE 14- (1) Pazarlik usulii ile yapilacak hizmet ahmlannda; en az tic teklifin almmasi veya idarenin resmi internet sitesinde ihale tarihinden en az on bes gun once ahma dair Ham yarmlanmasi zorunludur. Ilanda hata bulunmasi halinde ditzeltme ilam da aym usulde yapilir.
(2) Ilanda asagidaki hususlann belirtilmesi zorunludur:
c) ise baslama ve isi bitirme tarihi.
(3) Kamu kurum ve lcuruluslanndan, universitelerden, arastirmaci ye arastirma gruplanndan yapilacak hizmet ahmlannda en az fig teklif alinmasi veya ilan edilmesi zorunlu degildir.
Tekliflerin iceriti
MADDE 15- (1) tsteklilerin tekliflerinde asagidaki belgelerin bulunmasi zorunludur:
a) istekliler tarafindan doldurulan proje teklif format:.
b) Proje yuriittictisti, proje damsmani ye idarece talep edilen gorevlilerin is bitimine kadar calistinlacagma veya bunlann gorevlerinden aynlmalan halinde yerlerine ayni nitelikte personelin idarece onaylanarak en kisa siirede gorevlendirilecegine dair taahhihname.
Tekliflerin sekli
MADDE 16- (1) Tekliflerin asagidaki sartlan tasimasi zorunludur:
c) Tekliflerin gecerlilik stiresinin bulunmasi.
olmasi.
olmamasi teklifin esasim degistirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edilir. Zorunlu sartlardan herhangi birini tasimayan teklifler degerlendirme disc biralulacagindan, bunlann sonradan degistirilmesi, dilzeltilmesi veya eksikliklerinin giderilmesi gibi yollara basvurulamaz.
(4) Ortak girisim olarak teklif veren isteklilerin tekliflerinin, ortaklann tamami tarafindan veya yetki verdikleri lcisilerce imzalanmasi gerekir.
Yfildenicinin belirlenmesi
MADDE 17– (1) Teklifler, proje degerlendirme grubu tarafindan incelendikten sonra proje degerlendirme raporu hazirlanir.
Ihalenin iptal edilmesi
MADDE 18– (1) Sozlesme imzalanana kadar idare, arastirma ye gelistirme hizmeti ahnum iptal edebilir. Bu durum, idarece isteklilere duyurulur. Ihalenin iptal edilmesi nedeniyle isteklilerce idareden herhangi bir hak talebinde bulunulamaz.
DORDUNCU BOLUM
Mari Sartname, Teknik Sartname ye Sozlesme
Sartnamelerin hazirlanmasi
MADDE 19– (1)
Yapilacak arastirma ve gelistirme hizmet alimlannda idare tarafmdan ihtiyac
duyulmasi halinde bu Usul ye Esaslarda yer alan sekilde teknik sartname ye
idari sartname hazirlanir.
idari sartnameler
MADDE 20- (1) Mari $artname, isin ozelligine gore, 4734 sayth Kanun, 5/1/2002 tarihli ye 4735 sayth Kamu Ihale Sozle$meleri Kanunu ye diger mevzuatin emredici hi ktimlerine aykin olmamak $arttyla idare tarafindan dtizenlenir.
Teknik sartnameler
MADDE 21- (1) Arastirma ye gelistirme hizmeti ahmlannda, gerek duyulmasi halinde almacak hizmetin teknik ayrmtilarmi ve sartlanrn gosteren bir teknik $artname hazirlanabilir.
istekliler icin firsat saglamast zorunludur.
Sozlesmede yer almasi zorunlu hususlar
MADDE 22- (1) Bu Usul ye Esaslara gore diizenlenecek sozlegnelerde asagidaki hususlann belirtilmesi zorunludur:
9) Varsa alt yaldenicilere bilgi ye sorumluluklar.
dahil olacagt.
i) Garanti istenilen hallerde, garanti stiresi ye garantiye $artlar.
1) Miicbir sebeplerle sure uzatimi verilebilme sartlan.
YOldenicinin sozlesme konusu is ile ilgili calistiracagi personele ilislcin sorumlululdari.
p) Anlasmazliklann
Siizlemede deligklik yawlmast ye sozlesmenin devri
MADDE 23- (1) Sozle§me imzalandiktan sonra, soziesme bedelinin 411mamasi ye
idare ile ytiklenicinin anlasmast kaydiyla; isin
yapilma veya teslim yen ile sUresinden
once
yapilmasi veya teslim edilmesi kaydiyla isin siiresi ve bu sureye uygun olarak
odeme sart1an hususlarmda sozlesme hiikiimlerinde degisiklik
Sozlesmenin feshi ye tasfiyesi
MADDE 24- (1) Sozlesmenin feshi ye tasfiyesiyle ilgili hususlarda, 4735 saph Kan–mull ilgili hnkumleri uygulamr.
BESiNCI BOLUM
Cesitli ye Son Hfikiimler
Teminatlar
MADDE 25- (1) Idarenin ihtiyacma gore, yapilacak olan arastirma ye gelistirme hizmeti ahmlarmda gecici ve kesin teminat istenmesi, ihale doldimanmda cllizenleme yapmak sarnyla ongoriilebilir.
Kesin teminat ye ek kesin teminatlarm verilmesi
MADDE 26- (1) Taahhticliin, proje formate ve sozlesme hiiktimlerine uygun olarak yerine getirildigi ye yiiklenicinin bu isten dolayi idareye herhangi bir borcunun olmadtgi tespit
edildikten sonra ahnmis olan kesin teminatm; Sosyal
Giivenlik Kurumundan beigesinin
getirildigi saptandiktan sonra, alman hizmet igin bir garanti stiresi
ongOrtilmesi halinde yarisi, garanti siiresi doiduktan sonra kalam, garanti
silresi ongiirtilmeyen hallerde ise tamami yiiklenieiye fade edilir.
(2) Yiiklenicinin bu i nedeniyle idareye ye Sosyal Giivenlik Kurumuna olan borclan ile ticret ve ficret sayilan odemelerden yapilan kanuni vergi kesintilerinin, kabul tarihine veya varsa garanti siiresinin bitimine kadar odenrnemesi halinde, protesto cekmeye ve hiiktim almaya gerek kalmaksizin kesin teminatlar paraya cevrilerek borclanna karsilik mahsup edilir, varsa kalam yiikleniciye verilir.
lade edilmeyen teminatlar
MADDE 27- (1) Bu Usul ve Esaslara gore mahsup itlemi yapilmasina gerek bulunmayan hallerde, isin kabul tarihinden veya garanti suresinin bitim tarihinden itibaren iki
icinde idarenin yazili uyansina ragmen talep edilmemesi nedeniyle fade edilmeyen kesin teminat melctuplan hiikiimsilz kahr. Teminat mektubu dismdaki teminatlar sfirenin bitiminde Hazineye gelir kaydedilir.
Miicbir sebepler
MADDE 28- (1) Milcbir sebep olarak kabul edilebilecek halter asagida
a) Dogal afetler.
b) Kanuni grey.
c) Genel salgm hastaltk.
d) Gerektiginde idare tarafmdan belirlenecek benzeri diger halter.
(2) Sure uzatimi verilmesi, sozlesmenin feshi gibi durumlar da dahil olmak ilzere, idare tarafindan yukanda belirti len hallerin mficbir sebep olarak kabul edilebilmesi icin; yiikleniciden kaynaklanan bir kusurdan ileri gelmemit olmasi, taahhiidiin yerine getirilmesine engel nitelikte olmasi, yilklenicinin bu engeli ortadan kaldirrnaya gilefintin yetmemis bulunmasi, miicbir sebebin meydana geldigi tarihi izleyen yirmi gun icinde yuklenicinin idareye yazili olarak bildirimde bulunmasi ye yetkili merciler tarafindan belgelendirilmesi zorunludur.
Mucbir sebeplerden dolayt sozlesmenin feshi
MADDE 29- (1) Milcbir sebeplerden dolayi sozlesmenin feshedilmesi halinde, hesap genel hfildimlere gore tasfiye edilerek, kesin teminat ye varsa ek kesin teminatlar fade edilir.
Sozlesme kapsammda yaphrtlabilecek Have isler, is eksilisi ye ‘sin tasfiyesi MADDE 30- (1) Arastirma ye gelistirme hizmeti ahrrnnda, si5zlesmede ongorillemeyen durumlar nedeniyle bir arnsimn zorunlu olmasi halinde, artisa konu olan is;
sartlanyla, sozlesme bedelinin % 20 sine kadar oran dahilinde, sure haric sozlesme ye ihale doktimanindaki hiikihnler cercevesinde ayni yfikleniciye yapartlabilir.
(2) isin birinci fikradalci tartlar dahilinde tamamlanamayacagmm anlasilmast durumunda ise ants yapilmaksizin hesabi genel htildirnlere gore tasfiye edilir. Ancak bu
durumda, tamammin ihale dolciimani ye
sozlesme hificilmlerine uygun olarak yerine
getirilmesi zorunludur.
(3) Sozlesme bedelinin % 80 inden daha diisiik bedelle tamamlanacagt anlastlan islerde, yitklenici isi bitirmek zorandachr. Bu durumda yiikleniciye, yapmis oldugu gercek giderieri ye yiiklenici karma karsthic olarak, sozlesme bedelinin % 80 i ile sozlesme fiyatlanyla yaptigt isin tutan arasmdaki bedel farlumn % 5 i gecici kabul tarihindeki fiyat1ar uzerinden odenir.
Denetim, muayene ye kabul islemleri
MADDE 31– (1) Teslim edilen hizmet veya yamlan muayene ye kabul
ihale yetkilisi tarafindan gorevlendirilen uzman ve/veya ilgili personelden olusan ye proje koordinatorii dahil en az uc kisiden miitesekkil Proje tzleme Grubu tarafmdan yapthr. Proje tzleme Grubu, projenin sozlesme hiikiimlerine ye proje teklif formatma varsa teknik sartname ile idari sarmameye ye bilimsel kriterlere g8re yurutulup yilnitiilmedigini her asamada kontrol
edebilir, muayene ye kabule gonislerini raporla belirtir.
(2) Sozlesmede hokum bulunrnast halinde, arastirma ve gelistirme hizmetinin miistakil lcullamma elverish bOliimleri icin lusmi kabul yapilabilir.
Ceza ye ibaleden yasaldama
MADDE 32– (1) Bu Usul ye Esaslar kapsammdaki ceza ye ihalelerden yasaklama hususlan 4734 sayth Kanun ve 4735 sayth Kanun hiikiimlerine tabidir.
Bildirim ve tebligat esaslart
MADDE 33– (1) Aday ye isteklilere yaptlacak her turlu bildirim ve tebligat, Bakanhkca ihale dokilmanmda farkh bir dazenleme yapilmadigh takdirde 4734 sayth Kanunun 65 inci maddesine gore yapthr.
Diger hususlar
MADDE 34– (1) Bu Usul ye Esaslarda htildim bulunmayan hallerde 4734 sarlt Kanun ye 4735 sayth Kanun ile ilgili mevzuat hukiimleri uygulamr.
Ydriirlikten kalchnlan mevzuat
MADDE 35– (1) Mulga Aile ve Sosyal Politikalar Bakanhgt tarafmdan 4734 sari’ Kamu tltale Kanununun 3 fluff maddesinin (1) bendi kapsamanda yamlacak ihalelere ili kin 13/8/2012 tarihli ve 2012/3577 sayth Bakanlar Kurulu Karam ile yilrarliige konulan ekli Esaslar ile rniilga calisma ve Sosyal Gilvenlik Bakanh’gt tarafindan 4734 say& Kamu lhale Kanununun 3 Mica maddesinin (f) bendi kapsammda yapilacak ihalelere iliskin 1/5/2017 tarihli ye 2017/10233 sayth Bakanlar Kurulu Karam ile yarurliige konulan ekli Esaslar ytiffultikten kalchnlmistir.
Mevcut ihaleler
GEC1C1 MADDE 1– (1) Bu Usul ye Esaslann yiirurluge girdigi tarihten Once ihale edilecegi veya ahm yaptlacagt yazth olarak duyurulmus veya dam yapilmis bulunan isler, tabi oldugu mevzuat hillciimlerine gore sonuclanchnhr.
Yurtirlidt
MADDE 36- (1) Bu Usul ye Esaslar yaymu tarihinde yiiriirliige girer.