Pazarlık Usulüyle Gerçekleştirilen İhale – Elektronik Eksiltme
Karar No : 2020/UH.II-1812
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2020/421264 İhale Kayıt Numaralı “TCDD GSM Ses Hatları İçin Haberleşme Hizmet Alımı” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
T.C. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından 04.09.2020 tarihinde pazarlık usulü ile gerçekleştirilen “TCDD GSM Ses Hatları İçin Haberleşme Hizmet Alımı” ihalesine ilişkin olarak Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.nin 21.09.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 28.09.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 07.10.2020 tarih ve 44537 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 07.10.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2020/1558 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, 01.09.2020 tarihinde elektronik ortamda gerçekleştirilen başvuruya konu ihalenin, idarece 15.09.2020 tarihli ihale komisyonu kararı ile kendileri üzerinde bırakıldığı, ancak bahse konu ihalenin iptal edilmesi gerektiği, şöyle ki;
1) İdare tarafından, 03.09.2020 tarihinde EKAP üzerinden kendilerine tebliğ edilen yazı ile bahse konu ihalede isteklilerin ikinci fiyat tekliflerini sunmasının istenildiği, ancak 4734 sayılı Kamu İhale Kanun’un 21’inci maddesinin (f) bendi gereğince pazarlık usulü gerçekleştirilen başvuruya konu ihalede elektronik eksiltmeye gidilmesinin, anılan Kanun’un Ek 5’inci maddesinde yer alan hükümlere aykırılık teşkil ettiği,
…
1) Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Pazarlık usulü” başlıklı 21’inci maddesinde “Aşağıda belirtilen hallerde pazarlık usulü ile ihale yapılabilir:
…
f) İdarelerin yaklaşık maliyeti ellimilyar Türk Lirasına (Üçyüzyürmiüçbinüçyüzdoksansekiz Türk Lirasına)* kadar olan mamul mal, malzeme veya hizmet alımları.
…
(b), (c) ve (f) bentlerinde belirtilen hallerde ilan yapılması zorunlu değildir. İlan yapılmayan hallerde en az üç istekli davet edilerek, yeterlik belgelerini ve fiyat tekliflerini birlikte vermeleri istenir.
Bu madde kapsamında yapılacak ihalelerde, ilk fiyat tekliflerini aşmamak üzere isteklilerden ihale kararına esas olacak son yazılı fiyat teklifleri alınarak ihale sonuçlandırılır.” hükmü,
Anılan Kanun’un EK 5’inci maddesinde “İlan ve ihale dokümanında belirtilmesi kaydıyla, açık ihale, belli istekliler arasında ihale ve 21 inci maddenin (a), (d) ve (e) bentleri uyarınca yapılan pazarlık usulü ihalede tekliflerin değerlendirilmesi aşamasının tamamlanmasından sonra elektronik eksiltme yapılabilir. Dinamik alım sistemi ve çerçeve anlaşma kapsamında yapılan ihalelerde de elektronik eksiltme uygulanabilir. 48 inci madde uyarınca yapılan danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde ise elektronik eksiltme uygulanmaz.
Elektronik eksiltme ancak ihale konusu alımın bütün teknik özelliklerinin net olarak belirlendiği hallerde kullanılabilir.
Elektronik eksiltmeye başlamadan önce ihale dokümanında belirlenen şartlara göre tekliflerin ilk değerlendirmesi yapılır.
Yeterli kabul edilen istekliler elektronik ortamda yeniden teklif vermeye aynı anda davet edilir. Davette, eksiltmenin başlama tarihi ve saati ile kullanılmakta olan elektronik araca isteklinin bağlantı kurabilmesi için gerekli bütün bilgilere yer verilir. Elektronik eksiltmenin her aşamasını gösteren bir zaman çizelgesi davet ile birlikte iletilir. Birbirini izleyen birden fazla aşamada elektronik eksiltme yapılabilir. Davetin gönderildiği tarihten iki iş günü geçmeden eksiltmeye başlanamaz.
Ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlendiği hallerde, yapılan ilk değerlendirme sonucu ile eksiltmede verilen yeni tekliflere göre sıralamayı düzenleyen matematiksel formül de davette bildirilir. Bu formül, ihale ilanında veya ihale dokümanında belirtildiği şekilde ekonomik açıdan en avantajlı teklifin tespitinde kullanılan bütün unsurların varsa nispi ağırlıklarını da içerir.
Elektronik eksiltmenin her aşamasında, o andaki sıralamalarını öğrenebilmeleri için gerekli bilgiler anında isteklilere ulaştırılır. İhale dokümanında belirtilmesi kaydıyla, diğer isteklilerin teklifleri hakkında bilgiler ve eksiltmenin herhangi bir aşamasındaki istekli sayısı da duyurulabilir. Ancak elektronik eksiltme süresince isteklilerin kimlikleri açıklanamaz.
Elektronik eksiltme aşağıdaki durumlardan biri veya birkaçının gerçekleşmesi halinde sona erdirilir:
a) Eksiltmeye katılım için yapılan davette eksiltmenin tamamlanacağı belirtilen tarih ve saatin dolması.
b) Yeni tekliflerin verilebilmesine ilişkin olarak davette bildirilen bekleme süresi içinde asgari fark aralığını sağlayan tekliflerin alınamaması.
c) Davette bildirilen tur sayısının tamamlanması.” hükmü,
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Elektronik eksiltme” başlıklı 59/B maddesinde “(1) İlan ve dokümanda belirtilmek kaydıyla, hizmet alımı yolu ile ihale edilen danışmanlık hizmet alımları hariç olmak üzere; açık ihale veya belli istekliler arasında ihale usulleri ile yapılan ve Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılan ihalelerde, fiyat veya fiyat ile birlikte fiyat dışı unsurlar üzerinden, sayılan usuller ile yapılan diğer ihalelerde ise yalnızca fiyat dışı unsurlar üzerinden elektronik eksiltme yapılabilir. …” hükmü,
Kamu İhale Genel Tebliğ’inin “Tekliflerin alınması ve değerlendirilmesi” başlıklı 16’ncı maddesinin 2’nci fıkrasında “… 16.2.4. 4734 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin ikinci fıkrası ile İhale Uygulama Yönetmeliklerinin “Yaklaşık maliyete ilişkin ilkeler” başlıklı maddesi uyarınca, ihale komisyonu tarafından yaklaşık maliyetin, teklif fiyatları ile birlikte, pazarlık usulü ile yapılan ihalede ise son yazılı fiyat teklifleri ile birlikte açıklanması gerekmektedir. Bu çerçevede, ihale komisyonu tarafından 4734 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin birinci fıkrası uyarınca teklif zarflarının incelenmesinin ardından, teklif zarfları açılmadan önce yaklaşık maliyet açıklanacaktır. Ancak, isteklilerce sunulan teklif zarflarının hiçbirinin Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasına uygun olmadığının anlaşılması halinde yaklaşık maliyet açıklanmayacaktır.
16.2.5. İhale Uygulama Yönetmeliklerinde, 4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre pazarlık usulüyle yapılan ihalelerde yaklaşık maliyetin son yazılı fiyat teklifleri ile birlikte açıklanacağı hükme bağlanmıştır. Ancak, son yazılı fiyat teklifini sunmayan isteklilerin ilk teklifleri son teklifi olarak kabul edileceğinden, son yazılı tekliflerin verilip verilmediğine, teklif zarfları ve tekliflerin usulüne uygun olup olmadığına bakılmaksızın, son yazılı fiyat tekliflerinin verileceği tarih ve saatte yaklaşık maliyet açıklanacaktır. …” açıklaması,
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “İhale konusu işin/alımın;
a)Adı: TCDD GSM Ses Hatları İçin Haberleşme Alımı
b)Türü: Hizmet alımı
c)İlgili Uygulama Yönetmeliği: Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği
ç) Yatırım proje No’su (yapım işlerinde): Bu madde boş bırakılmıştır.
d)Kodu: –
e)Miktarı: TCDD haberleşmesinin 1.255 adet GSM hattı ile sağlanması işi
Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.
f)İşin yapılacağı/teslim edileceği yer: Tüm TCDD Şebekesi” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Elektronik eksiltme” başlıklı 23’üncü maddesinde “Bu ihalede elektronik eksiltme yapılmayacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden; yaklaşık maliyeti 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesinin (f) bendinde belirtilen parasal limite kadar olan mamul mal, malzeme veya hizmet alımlarının idarece pazarlık usulü ile ihale edebileceği, bahse konu bent kapsamında ihale edilen işlerde ilan yapılmasının zorunlu olmadığı, ilan yapılmayan hallerde en az 3 isteklinin idarece ihaleye davet edilerek yeterlilik bilgilerini ve fiyat tekliflerini birlikte sunmasının isteneceği, anılan Kanun’un 21’inci maddesi kapsamında gerçekleştirilen bahse konu ihalelerde isteklilerden ilk fiyat tekliflerini aşmamak üzere ihale kararına esas olacak son yazılı fiyat teklifleri alınarak ihalenin sonuçlandırılacağı, son fiyat teklifini sunmayan isteklilerin ilk fiyat tekliflerinin son fiyat teklifi olarak kabul edileceği anlaşılmaktadır.
İhale işlem dosyası incelendiğinde; başvuruya konu ihalenin “TCDD GSM Ses Hatları İçin Haberleşme Hizmet Alımı” işi olduğu, bahse konu işin idare tarafından 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21’inci maddesinin (f) bendinde yer alan hüküm gereğince, ilansız pazarlık usulü ile ihale edildiği, idarece EKAP üzerinden 18.08.2020 tarihinde yapılan tebliğ ile 3 firmanın ihale dokümanını indirmeye ve ihaleye teklif vermeye davet edildiği, 01.09.2020 tarihinde elektronik ortamda gerçekleştirilen ihalede, 2 isteklinin e-teklif vererek ilk fiyat tekliflerini sunduğu, idarece 03.09.2020 tarihinde EKAP üzerinden isteklilere tebliğ edilen yazı ile isteklilerin son fiyat tekliflerini sunmaya davet edildiği, 04.09.2020 tarihinde başvuru sahibi tarafından son fiyat teklifinin sunulmamasından dolayı, idarece ilgilinin ilk teklifi son fiyat teklifi kabul edilerek ihale oturumunun kapatıldığı,15.09.2020 tarihinde alınan ihale komisyonu kararı ile bahse konu ihalenin başvuru sahibi üzerinde bırakıldığı anlaşılmaktadır.
Anılan Kanun’un 21’inci maddesinin (f) bendinde yer alan hüküm gereğince pazarlık usulüyle gerçekleştirilen başvuruya konu ihalede, idare tarafından 03.09.2020 tarihinde EKAP üzerinden ilgililere tebliğ edilen yazı ile isteklilerin son fiyat tekliflerini sunmaya davet edildiği, aktarılan Şartname düzenlemelerinin ve ihale işlem dosyasının birlikte incelemesi neticesinde, bahse konu ihalede elektronik eksiltme uygulanmadığı anlaşıldığından, başvuru sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.