İhale Dokümanının Ekaptan İndirilme Tarihi – Şikayet Süresi
Karar No : 2020/UH.II-1405
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2020/261494 İhale Kayıt Numaralı “3 Yıl Süreli Yakıt Hariç, 1 Adet Sürücüsüz Sedan Tipi Otomobil ve 1 Adet Sürücülü 4X4 Çift Kabinli 4+1 Kişilik Pick-Up’ın Kiralanması İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdürlüğü Alpaslan-1 Hes İşletme Müdürlüğü tarafından 22.06.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “3 Yıl Süreli Yakıt Hariç, 1 Adet Sürücüsüz Sedan Tipi Otomobil ve 1 Adet Sürücülü 4×4 Çift Kabinli 4+1 Kişilik Pick-Up’ın Kiralanması İşi” ihalesine ilişkin olarak Assos Yapı Tar. Hayv. Tem. Elekt. Oto. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 09.07.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 14.07.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 23.07.2020 tarih ve 32871 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 22.07.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2020/1158 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
…
3) İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:
…
h) İstekliler A1 (A1K) ve K1 taşıma yetki belgesini teklif ekinde sunacaklardır…” düzenlemesinin yer aldığı, anılan belgelerin talep edilmesinin ihalede rekabeti azalttığı, bu nedenle söz konusu ihalenin iptal edilmesi gerektiği,
İdari Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “…33.2. İhale, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılacaktır…” düzenlemesinin yer aldığı fakat anılan ihalede aşırı düşük teklif açıklaması istenmeksizin ihalenin sonuçlandırılmaması gerektiği, bu nedenle söz konusu ihalenin iptal edilmesi gerektiği,
Söz konusu ihalede istekliler tarafından “Teklif edilen araçlara ait motorlu kara taşıtları kasko değer listesi ve özelliklerini gösterir tablo”nun sunulması gerektiği fakat idare tarafından anılan belgelerin istenilmediği ve istekliler tarafından da teklif dosyası kapsamında sunulmadığı iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
3) Başvuru sahibinin 3’üncü iddiasına ilişkin olarak:
İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “7.1. İsteklilerin ihaleye katılabilmeleri için aşağıda sayılan belgeleri teklifleri kapsamında sunmaları gerekir:
…
h) İstekliler A1 (A1K) ve K1 taşıma yetki belgesini teklif ekinde sunacaklardır…” düzenlemesi,
Aynı Şartname’nin “Sınır değer” başlıklı 33’üncü maddesinde “33.1. İhale komisyonu verilen teklifleri değerlendirdikten sonra Kurum tarafından belirlenen yönteme göre sınır değer hesaplar.
33.2. İhale, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılacaktır. İhale üzerinde bırakılan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması durumunda kesin teminat 40.1 maddesinde yer alan hüküm uyarınca hesaplanan tutar üzerinden alınır.” düzenlemesi yer almaktadır.
İhaleye ait ilanın “İhaleye katılabilme şartları ve istenilen belgeler ile yeterlik değerlendirmesinde uygulanacak kriterler” başlıklı 4’üncü maddesinde “4.1. İhaleye katılma şartları ve istenilen belgeler:
4.1.1.3. İhale konusu işin yerine getirilmesi için alınması zorunlu olan ve ilgili mevzuatında o iş için özel olarak düzenlenen sicil, izin, ruhsat vb. belgeler,
İstekliler A1 (A1K) ve K1 taşıma yetki belgesini teklif ekinde sunacaklardır.” düzenlemesi,
İlanın “Diğer hususlar” başlıklı 14’üncü maddesinde ise “İhale, Kanunun 38 inci maddesinde öngörülen açıklama istenmeksizin ekonomik açıdan en avantajlı teklif üzerinde bırakılacaktır.” düzenlemesi yer almaktadır.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İdareye şikâyet başvurusu” başlıklı 55’inci maddesinde “Şikayet başvurusu, ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren 21 inci maddenin (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelerde beş gün, diğer hallerde ise on gün içinde ve sözleşmenin imzalanmasından önce, ihaleyi yapan idareye yapılır. İlanda yer alan hususlara yönelik başvuruların süresi ilk ilan tarihinden, ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan diğer hükümlerine yönelik başvuruların süresi ise dokümanın satın alındığı tarihte başlar.
İlan, ön yeterlik veya ihale dokümanına ilişkin şikayetler birinci fıkradaki süreleri aşmamak üzere en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir. Bu yöndeki başvuruların idarelerce ihale veya son başvuru tarihinden önce sonuçlandırılması esastır…” hükmü,
İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in “Başvuru süreleri” başlıklı 6’ncı maddesinde “(1) İdareye şikayet süresi; ihale sürecindeki şikayete konu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gerektiği tarihi izleyen günden itibaren Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerine göre yapılan ihalelere yönelik başvurularda beş gün, diğer hallerde on gündür.
(2) Ancak, ilan ile ön yeterlik veya ihale dokümanına yönelik şikayetler, birinci fıkradaki süreleri aşmamak kaydıyla başvuru veya teklif sunulmadan önce en geç ihale veya son başvuru tarihinden üç iş günü öncesine kadar yapılabilir…” hükmü,
Aynı Yönetmelik’in “Sürelerle ilgili genel esaslar” başlıklı 7’nci maddesinde “(1) Süreler; a) İlana yönelik başvurularda ilk ilan tarihini,
b) Ön yeterlik veya ihale dokümanının ilana yansımayan hükümleri için dokümanın EKAP üzerinden e-imza kullanılarak indirildiği tarihi, belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde ihale dokümanının teslim alındığı tarihi, zeyilnameye yönelik başvurularda ise zeyilnamenin bildirildiği tarihi,
…
izleyen günden itibaren başlar…” hükmü yer almaktadır.
Aktarılan mevzuat hükümlerinden şikâyet başvurusunun ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla bu işlem veya eylemlerin farkına varıldığı veya farkına varılmış olması gereken tarihi izleyen günden itibaren on gün içinde yapılacağı, ihale dokümanının ilana yansıyan hükümleri ile ilgili başvurularda sürenin ilk ilan tarihinden itibaren başlayacağı anlaşılmaktadır.
Başvuru sahibinin A1 (A1K) ve K1 taşıma yetki belgelerinin istenilmesinin ihalede rekabeti daralttığı ve anılan ihalenin aşırı düşük teklif açıklaması istenilmeksizin sonuçlandırılmaması gerektiğine yönelik iddialarının ihale dokümanının ilana yansıyan hükümlerine yönelik olduğu anlaşılmıştır.
Bu çerçevede, başvuru sahibi tarafından dokümanın ilana yansıyan bahse konu düzenlemelerine yönelik ihalenin ilan tarihi olan 27.05.2020 tarihinden itibaren 10 gün içerisinde idareye şikâyet başvurusunda bulunulması gerekirken, bu süre geçtikten sonra 09.07.2020 tarihinde şikâyet başvurusunda bulunulduğu anlaşıldığından, başvuru sahibinin incelemeye konu iddialarının süre yönünden reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Başvuru sahibinin “Teklif edilen araçlara ait motorlu kara taşıtları kasko değer listesi ve özelliklerini gösterir tablo”nun sunulması gerektiği fakat idare tarafından böyle bir belgenin istenilmediği ve istekliler tarafından da teklif ekinde sunulmadığı iddiasına ilişkin ise,
Başvuru sahibinin anılan iddialarının ihale dokümanına ilişkin olduğu ve söz konusu istekli tarafından EKAP üzerinden 31.05.2020 tarihinde dokümanın indirildiği, bu nedenle şikâyetçinin şikâyet konusu işlemi fark etmesi veya öğrenmesi gereken tarih olan 31.05.2020 tarihini izleyen 10 (on) gün içinde idareye şikâyet başvurusunda bulunması gerekirken, bu süreyi geçirdikten sonra 09.07.2020 tarihinde idare kayıtlarına alınan şikayet dilekçesinin sunulduğu anlaşılmıştır. Dolayısıyla söz konusu iddialara yönelik başvurunun süresinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Ayrıca, başvuru sahibi tarafından teklif edilen araçlara ait motorlu kara taşıtları kasko değer listesi ve özelliklerini gösterir tablonun isteklilerce teklif ekinde sunulmadığı iddia edilmekle birlikte ihale dokümanının kesinleştiği, kesinleşen ihale dokümanına göre anılan tablonun sunulmasına gerek olmadığı anlaşılmış olup, bahse konu iddianın da yerinde olmadığı anlaşılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi.