Murat ARAPGİRLİ E. Kamu İhale Uzmanı
1. GİRİŞ
İhaleye katılan aday veya isteklinin ihale konusu işi yapabilirliğini gösteren yeterlik kriterlerinden birisi de iş deneyim belgeleridir. İş deneyiminin arandığı ihalelerde ihaleye katılımın artırılarak rekabetin sağlanması amacıyla benzer iş veya işlerin de belirlenmesi gerekir.
Aday veya istekliler tarafından sunulan iş deneyim belgelerinin ihale konusu işe veya benzer işe uygun olması gerekir. Hizmet alımlarında benzer iş tanımının yapılması ile sunulan iş deneyim belgelerinin, şartnamedeki düzenlemelere uygun olup olmaması konuları yıllardır idareler ile aday veya istekliler arasında ihtilafların yaşanmasına neden olmaktadır.
2. HİZMET ALIMI TÜRLERİ
Kamu İhale Genel Tebliği’nin[i] 78’inci maddesinde hizmet alımları personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları ve personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımları olarak ikiye ayrılmıştır. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmetler, ihale konusu işte çalıştırılacak personel sayısının ihale dokümanında belirlendiği, bu personelin çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı ve yaklaşık maliyetinin en az %70’lik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dâhil işçilik giderinden oluştuğu hizmetlerdir. Bu üç koşulu birlikte sağlayan her türlü hizmet personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmettir. Bu kapsamda malzemeli veya malzemesiz temizlik, malzemesiz yemek, özel güvenlik, sayaç okuma ve kesme-açma, hasta ve ziyaretçi yönlendirme, tıbbi sekreterlik, veri işleme ve otomasyon sisteminin işletimi hizmetleri gibi hizmetler personel çalıştırılmasına dayalı olan hizmetler arasında sayılabilir.
Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde ihale konusu işte sadece işçiliğin yer alması gerekmez. Bu tür hizmetlerde işçilik yanında makine, tesis ve ekipman ile sarf malzemeleri de kullanılabilir. Ancak her halükarda işçilik maliyeti toplam maliyetinin en az %70’i olmalıdır.
Buna karşılık malzeme dâhil yemek hazırlama hizmeti veya malzeme dâhil yemek hazırlama ve dağıtım hizmeti ya da makine ve ekipman ile araçlar ve/veya akaryakıtın yüklenici tarafından sağlanacağı çöp toplama ve nakline ilişkin hizmetler ile personel taşıma gibi hizmetler personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmetlerdir.
Kamu ihale hukuku bakımından hizmetlerin personel çalıştırılmasına dayalı olup olmadığının sonuçlarından biri sözleşme giderleri ile genel giderler bakımından ortaya çıkmaktadır.
Mezkûr Tebliğ’in 78.30’uncu maddesine göre, gerek yaklaşık maliyetin tespitinde gerekse istekliler tarafından verilen tekliflerde; personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde ihale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem ve ihbar tazminatları, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu[ii] uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu nitelikteki genel giderleri karşılamak üzere, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik birim fiyatı üzerinden; işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri için ise çalıştırılacak her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden, %4 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanmaktadır.
Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımlarında ise personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında olduğu gibi %4 oranında sabit sözleşme giderleri ile genel giderler bulunmamakta, bu tür giderler ayrıca hesaplanmaktadır.
3. İŞ DENEYİMİNİN AYRIŞTIRILABİLMESİ
3.1. İş Deneyimi Vasıtasıyla Uzmanlaşmanın Sağlanması
İhalenin en önemli amacı idarenin ihtiyaçlarını zamanında ve kaliteli bir şekilde temin edilmesidir. İhale konusu edimin gereği gibi ifa edilebilmesinin koşullarından biri yüklenicinin ihale konusu işte uzmanlaşmış olmasıdır. Kamu ihale mevzuatındaki hüküm ve açıklamalar çerçevesinde bir iş deneyimine sahip kişinin bu iş deneyimini her türlü işte kullanamaması, başka bir anlatımla, ihale konusu işte bir uzmanlığının bulunmaması durumunda ihaleye katılamaması gerekir.
Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin[iii] “Tanımlar” başlıklı 3’üncü maddesinde benzer iş, “ihale konusu iş veya işin bölümleriyle nitelik ve büyüklük bakımından benzerlik gösteren, aynı veya benzer usullerle gerçekleştirilen, teçhizat, ekipman, mali güç ve uzmanlık ile personel ve organizasyon gerekleri bakımından benzer özellik taşıyan işler” olarak tanımlanmıştır. Bu hükme göre bir işin benzer işinin o işe,
i) Nicelik ve nitelik bakımından benzerlik göstermesi,
ii) Aynı veya benzer usullerle gerçekleştirilmesi,
iii) Teçhizat, ekipman, mali güç ve uzmanlık ile personel ve organizasyon gerekleri bakımından benzer özellik taşıması, gerekmektedir.
Örneğin çöp toplama ve nakli hizmetini yapabilenler bina temizliği gibi genel temizlik hizmetini yapabilirler mi? Ya da aksi düşünüldüğünde bina temizliği yapabilenler çöp toplama ve nakli hizmetini yapabilirler mi? sorularına cevap bulmamız gerekir.
Çöp toplama ve nakli hizmeti, genel olarak, özellikli çöp kamyonları çalıştırılması ile personel çalıştırılmasından oluşan bir hizmettir. Bina temizliği ise, genel olarak, personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmettir. Buna göre bina temizliği yapanlar çöp toplama ve nakli hizmetini yapamayabilirler. Çünkü bina temizliği yapanlar nitelikli araç temin etme ve bunları kullanma bilgi ve becerisine sahip olmayabilirler. Oysaki bir şehrin genelinde araç ve personel çalıştıranlar bir bina içerisinde de personel çalıştırabilirler. Bu durum basit bir anlatımla “çoğu yapabilen azı da yapabilir” şeklinde açıklanabilir. Aksi düşünülmesi hâlinde ise örneğin malzemeli yemek hizmeti veren ve bu hizmet kapsamında garson da çalıştıran bir kişinin malzemesiz yemek hizmetini, başka bir deyişle, garson ve bulaşıkçı çalıştırma hizmetini yapamayacağı sonucu ortaya çıkacaktır.
Ancak Kamu İhale Kurulu yukarıda belirtilen yaklaşımı uzun yıllar boyunca benimsememiş, personel çalıştırılmasına dayalı ve dayalı olmayan hizmet alımları arasında geçişlere izin vermemiştir. Örneğin bu hususta Kurul’un 02.03.2010 tarih ve 2010/UH.I-677 sayılı Kararında, “İdari şartnamede benzer işin genel temizlik hizmeti olarak belirlendiği; Tebliğin anılan maddesinde ise malzemeli ve malzemesiz temizlik hizmetinin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olduğu, çöp toplama ve nakli hizmetinin ise personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet olarak tanımlandığı dikkate alındığında, çöp toplama ve nakli hizmetinin ihale konusu işte benzer iş kapsamında olmadığı sonucuna varılmıştır.”denilmiştir. Hatta Kurul’un 16.03.2010 tarih ve 2010/UH.I-776 sayılı Kararında personel çalıştırılmasına dayalı olmayan bir hizmet alımı ihalesinde, alt yüklenicilerin ihale konusu hizmetin personel çalıştırılmasına dayalı kısmını gerçekleştirerek personel çalıştırılmasına dayalı iş deneyim belgesine hak kazanmasına ilişkin olarak, “İhale uhdesinde bırakılan … Tic. Ltd. Şti. “evsel ve işyeri atıklarının toplanarak düzenli depolama alanına taşınması ve tıbbi atıkların toplanarak eski çöplük alanına taşınması hizmeti” ne ilişkin olarak alt yüklenici iş bitirme belgesi sunmuştur.
İsteklinin idareye verdiği bilgi ve belgelerden çöp toplama ve nakli hizmetinde alt yüklenici olarak ihale konusu işin sadece personel çalıştırılmasına dayalı kısımların kendisi tarafından alt yüklenici olarak yapıldığı anlaşılmaktadır. Bir işin bu şekilde bölümlerine ayrılarak ayrı ayrı iş deneyiminin düzenlenmesinin yerinde olmadığı anlaşıldığından anılan isteklinin teklifinin değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir.” denilerek personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarının, alt yükleniciler bakımından bile, bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Bu nedenle ihalelerde, genel kural, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarına ait iş deneyim belgelerinin personel çalıştırılmasına dayalı olmayan işlerde kullanılamaması veya personel çalıştırılmasına dayalı olmayan iş deneyim belgelerinin personel çalıştırılmasına dayalı işlerde kullanılamamasıdır.
Bununla birlikte Kamu İhale Kurulu’nun zaman zaman verdiği kararlarda“iş deneyim belgesine konu işin girdileri göz önüne alınarak değerlendirme yapılabileceği” şeklindeki yaklaşımı bu genel kuralın dışına çıkılmasına ve uygulamada tereddütlerin yaşanmasına neden olmaktadır.
3.2. Kamu İhale Kurulu’nun Konuya Yaklaşımı
Hizmet alımı ihalelerinde iş deneyim belgelerinin ayrıştırılması konusunda Kamu İhale Kurulu’nun farklı kararlar aldığı görülmektedir. Burada birbiri ile çeliştiğini düşündüğümüz iki karara değinilecektir.
Kurul’un 14.11.2012 tarih ve 2012/UH.I-4267 sayılı Kararında personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet alımında personel çalıştırılmasına dayalı olmayan “çöp toplama, süpürme, çöp nakli, çöp konteynerlerinin ve pazar yerlerinin temizlenmesi, yıkanması işi”ne ait bir iş deneyiminin ayrıştırılarak kullanılamayacağı belirtilmektedir. Söz konusu Kararda, “İstekli tarafından sunulan iş deneyim belgesine konu işin muhtevasında “çevre mühendisi, düz işçi, vasıflı işçi” çalıştırılması da bulunduğu, bu kalemlerin yaklaşık maliyetin ağırlıklı kısmına tekabül ettiği”ne değinildikten sonra “…makine ve ekipman ile araçlar ve/veya akaryakıtın yüklenici tarafından sağlanacağı çöp toplama ve nakli” işlerinin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak değerlendirilmeyeceğinin açıkça belirtildiği, dolayısıyla başvuru sahibi istekli tarafından sunulan “çöp toplama ve nakli” konulu iş deneyim belgesinin ihale konusu iş ve benzer iş tanımı ile uyumlu olmadığı…” denilmek suretiyle ayrıştırma işleminin mümkün olmadığı vurgulanmıştır.
Buna karşılık Kurul’un 06.02.2014 tarih ve 2014/UH.I-796 sayılı Kararında yine personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet alımında istekli tarafından sunulan ve “bulvar, cadde, sokak ile kaldırımların temizlenmesi, çöplerin toplanması ve nakli” işine ait iş deneyim belgesinin değerlendirilmesine ilişkin olarak, “İdare tarafından belirlenen benzer iş tanımı incelendiğinde “Temizlik hizmetleri yapmış olmak veya personele dayalı hizmet işi yapmış olmak benzer iş olarak kabul edilecektir.” düzenlemesine yer verildiği, bu durumda incelemeye konu ihalede iş deneyimini tevsik etmek üzere temizlik işleri veya kapsamında personel çalıştırılmasına dayalı işlerin bulunduğu işlerden elde edilen iş deneyimini gösteren belgelerin sunulabileceği anlaşılmıştır.
Başvuru sahibinin pilot ortağının sunmuş olduğu iş deneyim belgesine konu iş kapsamında bulvar, cadde, sokak ile kaldırımların temizlenmesi, çöplerin toplanması ve nakli işlerinin gerçekleştirildiği, yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri gereğince makine ve ekipman ile araçlar ve/veya akaryakıtın yüklenici tarafından sağlanacağı çöp toplama ve nakline ilişkin hizmetlerin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak değerlendirilmeyeceği, ancak iş deneyim belgesine esas teşkil eden iş kapsamında personel çalıştırılmasına dayalı bulvar, cadde, sokak ile kaldırımların temizlenmesi işlerinin de bulunduğu, bu durumda söz konusu işlerin parasal tutarının belirlenmesi için idare tarafından iş deneyim belgesini düzenleyen idare ile gerekli yazışmaların yapılmasının uygun olacağı anlaşılmıştır.” şeklinde bir değerlendirme yapıldığı anlaşılmaktadır.
Kurul’un ikinci kararındaki yaklaşımın ihalelerde benimsenmesi benzer iş tanımı ile personel çalıştırılmasına dayalı ve personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet tanımlamalarına uyarlık taşımadığı gibi pek çok yanlış uygulamayı da beraberinde getirecektir.
Bu bağlamda örneğin; malzemeli yemek hizmetlerinde aşçı, garson ve bulaşıkçı ücretleri diğer giderlerden ayrıştırılarak; personel taşıma hizmetlerinde araçların şoför ücretleri araç giderlerinden ayrıştırılarak[iv] kullanılabilecektir.
3.3. İş Deneyiminin Ayrıştırılmasının Zorluğu veya İmkânsızlığı
Anılan Yönetmelikteki benzer iş tanımlamasının ihale konusu işi bir bütün olarak ele aldığı görülmektedir. Bu nedenle “tek bir işe” ilişkin iş deneyim belgelerinin işçilik ile makine, tesis ve ekipman ile sarf malzemesi şeklinde girdi bazında ayrıştırılması mümkün değildir.
Örneğin bir çöp toplama ve nakli hizmetinde yaklaşık maliyetin 100.-TL, işçilik ücretlerinin 29.-TL ve makine, tesis ve ekipman ile sarf malzemesi giderlerinin 71.-TL olduğu bir durumda, bu işin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı olarak kabul edilebilecek kısmı 29.-TL değil, işçilik maliyetinden daha düşük tutarlı makine, tesis ve ekipman ile sarf malzemesi giderinin de dahil olduğu kısımdır. Bu durumda personel çalıştırılmasına dayalı hizmet olarak kabul edilebilecek kısım 37,70.-TL’dir [29.-TL+(29.-TL*%30)=37,70.-TL]. Çünkü bu işte maliyetler 29.-TL işçilik maliyeti, 8,70-TL makine, tesis ve ekipman ile sarf malzemesi maliyetinden oluşsaydı iş personel çalıştırılmasına dayalı bir hizmet alımı olarak kabul edilecekti. Çünkü personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde yaklaşık maliyeti sadece işçilik ücretlerinden oluşmayabileceğinden bu tür işlerde makine, tesis ve ekipman ile sarf malzemesi giderleri de yer alabilir.
Diğer taraftan kamu ihale mevzuatı incelendiğinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları ile personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmetlerde yaklaşık maliyetin tespitinin de farklı olduğu görülmektedir. Bu farklılık personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerindeki personel çalıştırılmasına dayalı hizmetlerin maliyetinin tespitini de zorlaştırmakta hatta imkânsız hâle getirmektedir.
Mezkûr Tebliğ’in 78.30’uncu maddesindeki açıklamaya göre personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde, ihale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem ve ihbar tazminatları, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu nitelikteki genel giderleri karşılamak üzere, birim fiyat teklif cetvelinde yer alan her bir işçilik birim fiyatı üzerinden; işçi sayısı üzerinden teklif alınması idarece uygun görülmeyen iş kalemi/kalemleri için ise çalıştırılacak her bir personelin işçilik maliyeti üzerinden, %4 oranında sözleşme giderleri ve genel giderler hesaplanmaktadır.
Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan işlerde ise bu tür giderler ayrı ayrı hesaplanarak yaklaşık maliyete dâhil edilir. Bu durumda personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmetlerden personel çalıştırılmasına dayalı kısımlar tespit edilirken sayılan bu giderlerin %4’e indirgenmesi gerekir. Bu %4 oranına indirgeme işlemi yapılmadığı takdirde personel çalıştırılmasına dayalı hizmetlerin tutarı olması gerekenden daha yüksek veya düşük tutarda olabilecektir. Bu türden bir hesaplamayı yapmak ise fiilen mümkün değildir. Bunu basit bir örnekle açıklayacak olursak;
Bir çöp toplama ve nakli hizmetinde yaklaşık maliyetin 100.-TL, işçilik ücretleri ile benzeri giderlerin 50.-TL ve makine, tesis ve ekipman ile sarf malzemesi giderlerinin 50.-TL olduğunu varsayalım.
Makine, tesis ve ekipman ile sarf malzemesi giderlerinin 10.-TL’lik kısmının amortisman, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderlerden oluştuğu bir durumda bu giderlerin toplamı yaklaşık maliyetin %10’una tekabül etmektedir. Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde amortisman, yaka kartı ve bu mahiyetteki genel giderler ile yukarıda sayılan diğer giderlerin toplamı işçilik maliyetinin %4’ünü aşamaz.
Yine 50.-TL’lik işçilik ücreti ve benzeri giderlerin içerisinde kıdem tazminatı, işyeri hekimliği ücreti, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, giyim gideri yer alacak ve bu giderler de ayrı olarak hesaplanmış olacaktır. Hâlbuki personel çalıştırılmasına dayalı işlerde bu giderler %4 oranındaki sözleşme giderleri ve genel giderler içerisinde değerlendirilmektedir.
Hizmet alımları birim fiyat ve götürü bedel üzerinden ihale edilerek sözleşmeye bağlanabilir. Götürü bedel ihale edilen işlerde birim fiyatlar bilinemeyeceği gibi, birim fiyat teklif alınan işlerde birim fiyat teklif cetvelinde ihale ve sözleşmeye ilişkin damga vergileri, Kamu İhale Kurumu payı ve noter masrafları gibi sözleşme giderleri ile amortisman, kıdem ve ihbar tazminatları, ihale konusu işte kullanılacak giyim gideri, oryantasyon (ihale konusu işe uyum) eğitimi gideri, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanı ücreti ile çalışanlara verilecek eğitim gideri, silahlı atış eğitim gideri, özel güvenlik mali sorumluluk sigortası gideri, yaka kartı, önemli bir bileşen olarak değerlendirilmeyen ilaçlama gideri, toplu ulaşım kartı bedeli ve bu mahiyetteki genel giderler için ayrı bir iş kalemi açılmadığından ihaleyi kazanan isteklinin bu giderler için öngördüğü tutarı tespit etmek mümkün değildir.
Mezkûr Yönetmeliğin “Yaklaşık maliyetin hesaplanmasına esas miktar ve fiyatların tespiti” başlıklı 8’inci maddesinin ikinci fıkrasındaki hükme göre yaklaşık maliyete ilişkin fiyatların tespitinde;
a) Kamu kurum ve kuruluşlarınca işin niteliğine göre belirlenmiş fiyatlar,
b) İhaleyi yapan idare veya diğer idarelerce gerçekleştirilmiş aynı veya benzer işlerdeki fiyatlar,
c) İlgili odalarca belirlenmiş fiyatlar,
ç) İhale konusu işi oluşturan iş kalemlerine veya gruplarına ilişkin olarak piyasadan yapılacak fiyat araştırması kapsamında elde edilecek fiyat tekliflerinin aritmetik ortalaması alınmak suretiyle ya da konusunda uzman bilirkişi ve ekspertizlerden soruşturularak oluşturulan fiyatlar,
d) İhale konusu işe ilişkin olarak Bütçe Uygulama Talimatlarında ve/veya Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan fiyatlardan KDV veya farklı nitelikteki diğer giderler indirilmek suretiyle bulunan fiyatlar esas alınır.
Bu çerçevede yaklaşık maliyeti oluşturan girdi maliyetlerinin ayrı ayrı bilinebilmesi her zaman mümkün olmadığı gibi verilen tekliflerde de girdilerin fiyatları bilinemeyebilir. Tüm bu anlatılanlar çerçevesinde personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmetlerdeki personel çalıştırılmasına dayalı hizmet tutarının tespiti mümkün değildir.
Diğer taraftan, işin bir bütün olarak gerçekleştirildiği dikkate alındığında, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarında da iş deneyim tutarının işçilik giderleri ve diğer giderler şeklinde ayrıştırılması mümkün değildir.[v]
Anılan Yönetmeliğin iş deneyimini gösteren belgelerin değerlendirilmesini düzenleyen “Değerlendirmeye ilişkin esaslar” başlıklı 48’inci maddesinin ikinci fıkrasında, “İş deneyimini gösteren belgelerde yer alan ancak, ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin tutarları iş deneyiminde değerlendirmeye alınmaz.” hükmü çerçevesinde bir işin kapsamında birden fazla işin olması durumunda ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin ayrıştırılması mümkündür. Örneğin iş deneyimine konu işin “malzemeli genel temizlik hizmeti, ilaçlama hizmeti ve taşıma hizmeti” olduğu bir durumda iş deneyiminde birbiri ile arasında doğal bağlantı bulunmayan üç iş olduğundan ihale konusu iş veya benzer iş kapsamında bulunmayan işlerin ayrıştırılabilmesi mümkündür.[vi]
4. SONUÇ
İş deneyimine konu işin birden fazla işten oluştuğu durumlarda ihale konusu işe veya benzer işe uymayan işler ayrıştırılarak iş deneyim belgesinin değerlendirilmesinde dikkate alınmamalıdır.
Buna karşılık iş deneyim belgesine konu işin birden fazla işten oluşmadığı durumda iş deneyiminin ayrıştırılmasının mümkün olmadığı kanaatindeyiz.
YARARLANILAN KAYNAKLAR
www.ihale.gov.tr
www.resmigazete.gov.tr
[i] 22.08.2009 tarih ve 27327 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
[ii] 30.06.2012 tarih ve 28339 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
[iii] 04.03.2009 tarih ve 27159 sayılı (mükerrer) Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.
[iv]Kamu İhale Kurulu’nun 09.02.2010 tarih ve 2010/UH.II-469 sayılı Kararında öğrenci taşıma işinde işçilik giderinin ayrıştırılamayacağı belirtilmiştir.
[v] bk. Kamu İhale Kurulu’nun 06.01.2014 tarih ve 2014/UH.II-67 sayılı Kararı. Ancak Kamu İhale Kurulu’nun 01.08.2012 tarih ve 2012/UH.III-3140 sayılı Kararında, “Malzeme, Makine ve Ekipman Dâhil Genel Temizlik, Çamaşır Yıkama ve İlaçlama Hizmeti Alımı” işinde işçilik gideri kısmının ayrıştırılarak değerlendirme yapıldığı görülmektedir. Bu hususta Kamu İhale Kurulu’nun 11.06.2012 tarih ve 2012/UH.III-2468 sayılı Kararına da bakılabilir.
[vi] Kamu İhale Kurulu’nun 09.01.2012 tarih ve 2012/UH.III-227 sayılı Kararı.