BIRINCI BOLUM
Amac, Kapsam, Dayanak, Tammlar ye Temel Ilkeler
Amac ye kapsam
MADDE 1- (1) Bu Usti! ye Esaslann amaci; Dtsisleri Bakanitgi ile Disisleri Bakanligma bagh Avrupa Birligi Baskanhgl tarafindan tertiplenecek uluslararast organizasyonlar ye toplantdardan Cumhurbaskam tarafindan belirlenenler iein bu organizasyonlar ye toplantilann yiiriltillmesine yonelik 4/1/2002 tarihli ye 4734 sayth Kamu tale Kanununun 3 iincii maddesinin (z) bendi kapsaminda yurt icinde veya yurt disinda yerli veya yabanci gercek ye tuzel kisilerden yapilacak mal ye hizmet ahmlannda uygulanacak usul ye esaslan belirlemektir.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Usul ye Esaslar, 4734 sayth Kanunun 3 Midi maddesinin (z) bendi ile ek 11 inci maddesine dayamlarak hazirlanmistm
Tammlar
MADDE 3- (1) Bu Usul ye Esaslarda gecen;
1) Harcama yetkilisi: Buteeyle odenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en fist yoneticisini,
g) tdare: Bu Usul ye Esaslar
kapsammda aim gerceklestiren harcama
0 Uluslararast organizasyon ve toplanti: Cumhurbaskam tarafmdan belirlenen ye Disisleri Bakanligi veya Avrupa Birligi Baskanliginca yurt icinde veya yurt disinda tertiplenen toplanti, konferans, zirve, forum, organizasyon ye benzeri uluslararast faaliyetler ile her yil yurtdisinda ye merkez teskilatinda gorevli Bilytikelcilerin ve yabanci konuklann kahlimryla duzenlenen Buyakelciler konferansmi,
ifade eder.
(2) Bu Usul ye Esaslarda tanimi bulunmayan hususlar hakkmda 4734 sari’ Kanunda yer clan tantmlar esas alum.
Temel ilkeler
MADDE 4- (1) Idare, bu Usul ye Esaslara gore yapilacak alimlarda; gerceklestirilecek uluslararasi organizasyonlar ye toplannlann iilkemiz imaji icin buy& onemi haiz oldugu ye kisith zaman diliminde ivedilikle hareket edilmesini gaz oniinde bulundurarak, ihtiyaclann uygun kalitede ye zamaninda temin edilmesini saglamakl a sorumludur.
BOLUM
Uluslararast Organizasyonlar ye Toplantilarm Belirlenmesi
Uluslararast organizasyonlar ve toplantlann onay slued
MADDE 5- (1) Bakanlik veya Avrupa Birligi Baskanligi tarafindan tertiplenecek uluslararasi organizasyonlar ye toplantdardan hangisinin veya hangilerinin bu Usul ve Esaslar kapsammda yurutulecegi hususu Cumhurbaskam onayi ile belirlenir.
(2) Birinci fikrada belirtilen onay islemi, Cumhurbaskarn tarafindan yetki devredilmesi halinde, yetki verilen makam tarafindan yerine getirilir.
ectiNCtf
BOLUM
Harcamalar
Harcamalar
MADDE
6- (1) Bu Usul ye Esaslar kapsammda gerceklestirden uluslararasi
organizasyonlar ye toplantilar suresince clazenleneeek ikili ye cok tat–alit
gorilsme, basin toplantisi, her tiirlii toplanti, kulturel, sanatsal ye
turistik program ve tanttim faaliyetleri
yercevesinde ihtiyac duyulan her tilrlii mal ye hizmet altmlan, kiralama veya dogrudan ahm yoluyla temin edilebilir.
(2) Bu Usul ye Esaslara gore yapdan ahmlarla edinilen tasiturlar, alarm yapan Idarenin envanter kayttlanna kaydedilir. Yapilan uluslararasi organizasyon ye toplanti sonunda idarede ihtiyay fazlasi olarak kalan tastrurlar, 28/12/2006 tarihli ve 2006/11545 sayth Bakantar Kumlu Karan ile yuriirluge konulan Tasintr Mal Yonettneliginin 31 anti maddesinin iictIncti fikrasinin (c) bendi geregince diger kamu idarelerine bedelsiz devredilebilir.
DORDUNCU BOLUM
Ahm Usulii
Alim usuln
MADDE 7- (1) Bu Usul ye Esaslar kapsaminda yapilacak mal ye hizmet alimlari herhangi bir parasal limit olmaksizm dogrudan altm usulii ile temin edilir.
BES NCI BOLUM
Ahmlara Ili kin Hususlar
Yaklastk maliyet ye piyasa fiyat arasttrmasi
MADDE 8- (1) Bu Usul ye Esaslar kapsammda alma yapilmadan Once, yaklaok maliyet hazirlanip hazirlanmamasi Idarenin takdirindedir. Idare tarafindan lilzum gorlilmesi halinde, her Ulna ftyat arastirmast yaptlarak katma deger vergisi hariy olmak ye dayanaklanyla birlikte bir hesap cetvelinde g8sterilmek ilzere yaklasik maliyet belirlenebilir. Bu durumda yaklasik maliyete, alima iliskin dokiimanda yer verilmez ye yaklasik maliyet isteklilere veya ahm silreci ile resmi iliskisi olrnayan diger kisilere aciklanmaz.
giirevlendirilen kisi
veya tarafindan
Idarenin daha once yaptigi isler iyin aldigi fiyat
teklifleri, istekli olabilecek firmalann fiyat tcklifleri, intemet kaynaklan,
telefon veya elelctronik posta yoluyla alman fiyat bilgileri, brosiirler ye
benzeri bilgiler kullantlarak arastirma yamlabilir. Arastirma sonucu haztrlanan
tutanak arashrmayi yapan kisi veya kisi lerce imzalanir ye aim onay belgesine
eklenir.
birden fazla istekliden fiyat teklifleri almarak piyasa fiyat arastirmasi yapihr. Arastirma sonucu hazirlanan tutanak arastirmayi yapan kisi veya kisilerce imzalantr.
Ahm komisyonunun kurulmasi ye cal”ma esaslari
MADDE 9- (1) Harcama yetkilisince mal Ann veya hizmet sunumunun alim komisyonu kurularak temin edilmesinin uygun goriildiigu hallerde, alum gerceklestirmek iizere ahm komisyonu kurulur.
isteklilerde aranacak sartlar
MADDE 10- (1) Bu Usul ye Esaslar kapsaminda yapilacak ahmlarda, 4734 sayili Kanunun 10 uncu maddesinde sayilan bilgi ye belgeleri isteyip istememek veya ilave bilgi ye belgeler talep etmek Idarenin takdirindedir. Isin niteligi, onceligi, kapsami ye siiresi dikkate ahnarak belgelerden hangilerinin istenecegi Idarece belirlenir.
Tekliflerin degerlendirilmesi ve yfiklenici secimi
MADDE 11- (1) Alim komisyonu kurularak yapilan ahmlarda altm komisyonu, ahnan tekliflerin idari ye teknik sartnameye uygunlugunu ve istekli firmalann ye sunduklan belgelerin yeterliligini degerlendirir.
Sozlesineye davet
MADDE 12- (1) Bu Usul ye Esaslar kapsammda yapilacak ahmlarda, sozlesme yapilmasuun ongorillmesi halinde en uygun teklif sahibi istekliye, On malt kontrol yapilmasi gereken dummlarda bu kontroliin tamamlandigt tarihi izleyen giinden itibaren uc gun icinde, tcblig tarihini izleyen on giin icinde, talep edilmis ise kesin teminati vermek suretiyle, sozlestneyi imzalamast hususu bildirilir.
Alt ytikleniciler
MADDE 13- (1) Al= konusu isin ozelligi nedeniyle ihtiyac gorillmesi halinde, ahm dokilmanmda gerekli diizenlemelerin yapilmast kaydtyla alt yaklenici caltstinlmasma izin verilebilir.
(2) Alt yaklenicilerin yaptiklan islerle ilgili sorumlulugu yilklenicinin sorumlulugunu ortadan kaldirmaz.
Ahm islem dosyasi
MADDE 14- (1) Bu Usul ye Esaslar
kapsaminda alimi yapilacak her is icin bir islem dosyasi cluzenlenir. Bu
dosyada, harcama yetkilisinee onaylanan al= onay belgesi ve varsa eki yaklasik
maliyete iliskin hesap cetveli, sartname ye sozlesme tasarisi ile istekliler
tarafindan sunulan teklifler ve diger belgeler, varsa aim komisyonu kararlan
ile ahnan teminatlar gibi ahm stireci ile ilgili buttin belgeler bulunur.
(2) Bu Usul ve Esaslar kapsaminda yapilacak alimlarda; isteklilere talimatlan iceren idari sartname, yapilacak isin teknik detaylannt tarif eden teknik sartname ve sozlesme tasansi veya teklif isteme yazisi gibi ahma iliskin dokiiman hazirlanabilir. Yap’lank isin organizasyon ve toplantinin yapilacagi tarih dikkate almarak, bu maddede belirtilen dokiimanlardan birini, birkacim veya hepsini dilzenlemek idarenin takdirindedir.
Gecici teminat
MADDE 15- (1) Bu Usul ve Esaslar kapsaminda yapilan alimlarda gecici teminat almmast idarenin takdirindedir. Gecici teminat almmasma karar verilen hallerde, ahma iliskin dokilmanda belirtilmek kaydiyla, teklif edilen ilk bedelin %3 ‘iinden az olmamak iizere, istekli tarafindan verilecek tutarda gecici teminat almabilir.
Kesin teminat
MADDE 16- (1) Bu Usul ye Esaslar kapsaminda yapilan ahmlarda kesin teminat almmasi Idarenin takdirindedir.
(2) Ahm onay belgesinde belirtilmesi kaydiyla, taahhildiin sozlesme hiikiimlerine uygun olarak yerine getirilmesini saglamak amaciyla, sozlesmenin yapilmasmdan once ahm bedeli iizerinden hesaplanmak suretiyle %6 oraninda kesin teminat ahnabilir.
Teminat olarak kabul edilecek degerler
MADDE 17- (1) Asakida sayilan laymetler teminat olarak kabul edilebilir ye birbirleri ile degistirilebilirler:
Teminat mektuplarmin iadesi
MADDE 18- (1) Gecici teminatin iadesi:
(2) Kesin teminatm iadesi: Ytiklenicinin herhangi bir borcunun veya ytikilmliiltigiiniin kalmadiginm tespitini miiteakip, odeme i*lemlerinin tamamlanmasmdan sonra jade edilir.
Sozlesme kapsaminda yapilacak isin artist ye eksilisi
MADDE 19- (1) Uluslararasi organizasyonlar ye toplanttlann niteligi geregi ihtiyac duyulmast ye ekonomik olmasi halinde imzalantms jse mevcut sozlesme kosullan aynen gecerli olmak azere alim bedelinin en cok %50’sine kadar ants veya eksilis
Artinlan is icin ek sure verilebilir.
Kontrol teskilatt
MADDE 20- (1) Sozlesme imzalanan hizmet alimlannda, alima konu isin yOratiilmesi siiresince inceleme yapmak ye isin kabule uygun bulunmasi halinde, Hizmet isleri Kabul Teklif Belgesi diizenlemek ilzere en az bir kisiden olusan kontrol teskilan kurulabilir.
(2) Isin denetiminde bulunan kontrol teskilatt iiyeleri, muayene ye kabul komisyonlannda gorev alamaz.
Denetim, muayene ye kabul islemleri
MADDE 21- (1) Teslim edilen mal veya hizmetin muayene, gecici ve kesin kabul islemleri; idarelerce kurulacak, toplami tek says olmak there en az tic kisilik muayene ve kabul komisyonlan tarafindan yapihr.
(2) Mal veya hizmet, yiiklenici
tarafindan Idareye teslim edilmedikce muayene, gecici ye kesin kabul islemleri
yapilmaz Ancak sozlesmesinde hilktim bulunmasi halinde; imalat veya iiretim
siireci gerektiren isler, muayene ye kabul komisyonlannm yetki ve sorumlulugunu
kaldirmamasi sartyla, alim dokiimatunda belirtilen kalite ye ozelliklere gore
yaptlip yapilmadigi hususunda, ilgili Mare tarafmdan belirli asamalarda ve
arahklarla denetlenebilir.
ALTINCI BOLUNI
cesitli ye Son Hfikiimler
Yasak fill ye dayramOar ile cezai hiikumter
MADDE 22- (1) Bu Usul ye Esaslar kapsammda gerceklestirilecek ahmlarda ortaya cikabilecek her tiirlii yasak fiil ye dayramslar ile isteklilerin ye goreyhlerin ceza sorumluluguna iliskin hususlarda 4734 sayth Kanun ile 5/1/2002 tarihli ye 4735 sayth Kamu Ihale Sozlesmeleri Kanununda belirtilen hilIciimler uygularnr.
Hiiktim bulunmayan hiller
MADDE 23- (1) Bu Usul ye Esaslar kapsammda haztrlanan duzenleyici islemlerde veya ahm dokiimamala belirlenmeyen konularda, bu Usul ye Esaslara aykin olmamak kaythyla ye mahiyetine uygun dustiigu olgilde, 4734 sayth Kanun ye 4735 sayth Kanun ile ilgili mevzuat hukumleri uygulanabilir.
Yiirurluk
MADDE 24- (1) Bu Usul ye Esaslar yaynnt tarihinde yiiriirliige girer.
Yurntme
MADDE 25- (1) Bu Usul ye Esaslan Cumhurbaskanı