
İhale Dokümanında Verilen Analiz Formatına Uygun Analizler Sunulmadığı İddiası
Mayıs 19, 2021
İsteklilerden “C30/37 Hazır Beton Harcı” Girdisi İle İlgili Olarak Aşırı Düşük Teklif Açıklaması Olarak Sadece Satış Tutarı Tespit Tutanağı Ve Tutanağın Düzenlenmesine Esas Olan Faturaların İstenildiği
Mayıs 21, 2021Aşırı Düşük Teklif – Açıklama İstenilmeyen Kalemler İçin Öngörülen Bedel
Karar No : 2021/UY.II-881
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2020/575403 İhale Kayıt Numaralı “Bursa İli Mustafakemalpaşa İlçesi Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından 03.12.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Bursa İli Mustafakemalpaşa İlçesi Millet Bahçesi ve Millet Bahçesine Ait Sosyal Donatılar İnşaatları İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” ihalesine ilişkin olarak Dido-Ray Yapı San. Tic. A.Ş.nin 03.03.2021 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 9.03.2021 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 18.03.2021 tarih ve 14350 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 18.03.2021 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2021/511 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
…
5) Açıklama kapsamında sorgulamaya tabi tutulmayan iş kalemlerinin ve/veya iş grupları için bir bedel gösterilmediği,
…
5) Başvuru sahibinin 5’inci iddiasına ilişkin olarak:
Kamu İhale Genel Tebliği’nin 45.1.3’üncü maddesinde, “…Anahtar teslimi götürü bedel teklif alınan ihalelerde istekli tarafından sunulacak hesap cetvelinde, sorgulamaya tabi tutulmayan iş kalemlerinin ve/veya iş gruplarının her biri için miktar ve birim fiyatların ayrı ayrı gösterilmesi zorunlu olmayıp, sorgulanmayan iş kalemlerinin tamamı için teklif edilen toplam bedelin gösterilmesi yeterlidir.” açıklaması yer almaktadır.
Yukarıdaki açıklama doğrultusunda, aşırı düşük açıklaması kapsamında verilen cevapta, açıklama istenilmeyen kalemler için de 965.869,33 TL bedel öngörüldüğü anlaşıldığından iddianın yerinde olmadığına karar verilmiştir.
