Virgülden Sonra Yuvarlama – İhalenin İptalinin İptali
Karar No : 2020/UY.I-1329
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2020/227983 İhale Kayıt Numaralı “Doğubayazıt Belediyesi 2020 Yılı Asfalt Kaplama, Asfalt Yama, Beton Alımı ve Beton Parke Bordür Döşenmesi Yapım İşi” İhalesi
KURUMCA YAPILAN İNCELEME:
Doğubayazıt Belediye Başkanlığı Fen İşleri Müdürlüğü tarafından 01.06.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Doğubayazıt Belediyesi 2020 Yılı Asfalt Kaplama, Asfalt Yama, Beton Alımı ve Beton Parke Bordür Döşenmesi Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Efferent İnşaat A.Ş-Ramazan Ağaoğulları İnş. Taah. Nak. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığının 22.06.2020 tarihinde yaptığı şikayet başvurusunun, idarenin 26.06.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 30.06.2020 tarih ve 28808 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 30.06.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2020/1048 sayılı şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi:
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle; ihalede sunmuş oldukları teklif fiyatı ile kamu yararı sağlanacak olmasına karşın, idarece bir gerekçe oluşturularak ihalenin iptal edildiği, ihale komisyonu başkanının karşı oyuyla alınan iptal kararında ve idarece şikayet başvurusuna verilen cevapta iptal gerekçesinin, fiyat dışı unsur puanlamasında virgülden sonra kaç basamağın dikkate alınacağı belirtilmediğinden teklif değerlendirmesinin sağlıklı şekilde yapılamayacağının anlaşılması olarak belirtildiği, oysaki Kamu İhale Genel Tebliği’nin ilgili hükümleri ile Kamu İhale Kurulu kararları doğrultusunda, fiyat dışı unsurların puanlanmasında da virgülden sonra iki haneye yuvarlama yapılması gerektiği, idari şartnamelerde özel düzenleme bulunmayan hallerde mevzuattaki genel düzenlemelerin esas alınması gerektiği, Kamu İhale Genel Tebliği’nde yuvarlama işlemlerinin nasıl yapılacağının açıklandığı, fiyat dışı unsur değerlendirmesindeki matematiksel işlemlere yönelik idare tarafından özel bir düzenleme yapılmadığından Kamu İhale Genel Tebliği’nde belirtilen esasların uygulanması gerektiği, dolayısıyla fiyat dışı unsur değerlendirmesinin nasıl yapılacağına ilişkin belirsizlik bulunduğu gerekçesiyle ihalenin iptal edilmesinin Kamu İhale Kanunu’nun temel ilkelerine aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.
İptal gerekçeleri ile sınırlı olarak yapılan inceleme sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
Doğubayazıt Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından birim fiyat teklif alınmak suretiyle gerçekleştirilen “Doğubayazıt Belediyesi 2020 Yılı Asfalt Kaplama, Asfalt Yama, Beton Alımı ve Beton Parke Bordür Döşenmesi Yapım İşi” ihalesinde 17 adet ihale dokümanının e-imza kullanılarak indirildiği, 01.06.2020 tarihinde yapılan ihaleye 5 isteklinin katıldığı, 17.06.2020 tarihli ihale komisyonunu kararı ile ihalenin iptal edildiği ve söz konusu kararın aynı tarihte ihale yetkilisince onaylanarak EKAP üzerinden tüm isteklilere bildirildiği anlaşılmıştır.
…
İhalenin iptali konusunda idarelerin takdir yetkisi bulunmakta ise de iptal gerekçesinin Kanun’un amacına ve takdir yetkisinin kullanımına ilişkin hukuk ilkelerine uygun şekilde ortaya konması gerekmektedir.
Bu çerçevede, ihalenin iptal gerekçesine ilişkin olarak yapılan incelemede aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
17.06.2020 tarihli ihale komisyonu kararında ihalenin iptal gerekçesi “İdari Şartname’nin 35.1’inci maddesinde “Bu ihalede ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenecektir.” ibaresi yer almaktadır. Değerlendirme “teklif fiyatı” ile “kalite ve teknik değer nitelik” olmak üzere iki kısımda yapılacaktır. Kalite ve teknik değer nitelik puanlamasının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için idarenin, katılımcılara isteklinin iş kalemi için teklif ettiği bedelin toplam teklif bedeline oranı alt sınır yüzdesini ve isteklinin iş kalemi için teklif ettiği bedelin toplam teklif bedeline oranı üst sınırları oranlarının virgülden sonra (yuvarlamanın) kaç basamağın dikkate alınacağı belirtilmediğinden tekliflerin değerlendirilmesinin sağlıklı bir şekilde yapılamayacağı anlaşılmaktadır. Şartname’de belirtilen noksanlığın ihalenin neticelendirilmesine imkan tanımadığından dolayı Kamu İhale Genel Tebliği’nin “53.3.2. Fiyat dışı unsurların, Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen ilkelere halel getirmeyecek bir biçimde idari şartnamede açık ve net olarak düzenlenmesi gerekmektedir.” madde hükmü gereği komisyonumuzun karara varamayacağı açıktır.
Mevcut değerlendirmeler neticesinde ihalenin iptali 4 komisyon üyemiz tarafından uygun görülmüştür. …” şeklinde ifade edilmiştir.
…
17.07.2020 tarihli ve E.2020/10330 sayılı Kurum yazısı ile idareden inceleme kapsamında “Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 62’nci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “Fiyat dışı unsurlara, bu unsurların parasal değerlerine veya nispi ağırlıklarına ve hesaplama yöntemine yönelik düzenlemeyi yapan birim veya görevliler tarafından gerekçeli bir açıklama belgesi hazırlanır ve bu belge ihale onay belgesinin ekinde yer alır.” hükmü kapsamında düzenlenen gerekçeli açıklama belgesi” talep edilmiştir.
İdarece 21.07.2020 tarihli ve 64459650/619 sayılı yazı ekinde gönderilen açıklama belgesinin “Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 62’nci maddesinin dördüncü fıkrasına göre ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesinde kullanılmak üzere kalite ve teknik değer fiyat dışı unsur olarak belirlenmiştir. Bu unsurun parasal değerlerine veya nispi ağırlıklarına ve hesaplama yöntemine ilişkin veriler aşağıda belirtilmiştir.
Teklif Fiyatı Puanlaması
Teklif fiyatı puanlaması 50 tam puan üzerinden yapılacaktır.
…
Söz konusu iş kalemleri için isteklilerce teklif edilen fiyatlara ait tutarların toplam tekliflerine oranının; aynı iş kalemlerinin yaklaşık maliyetteki tutarlarının toplam yaklaşık maliyete oranının %85 – %115 aralığında (%85 ve %115 dahil) kalması durumunda her bir iş kalemi için yukarıdaki tabloda yer alan puanlar verilecektir. İsteklilerin teklif oranları %85 – %115 aralığı dışında kalıyorsa iş kalemleri için puan alamayacaklardır. Kalite ve teknik değer nitelik puanı, her bir iş kalemi için verilen puanların toplamıdır.
Toplam Puan
Toplam puan, teklif fiyat puanı ile kalite ve teknik değer nitelik puanının toplamıdır.
Fiyat Dışı Unsurlar Dikkate Alınarak Değerlendirilmiş Teklif Bedeli
Formül: FDTF = (ETF x 100) / TTP
FDTF: İsteklinin fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş teklif bedeli,
ETF: Toplam puanı en yüksek istekliye ait teklif bedeli,
TTP: İsteklinin toplam puanı
Ekonomik Açıdan En Avantajlı Teklif
Ekonomik açıdan en avantajlı teklif, fiyat dışı unsurlar dikkate alınarak değerlendirilmiş
teklif bedeli en düşük olan istekliye ait teklif bedelidir.” şeklinde düzenlendiği görülmüştür.
Kamu İhale Genel Tebliği’nin 53.3’üncü maddesinde yer alan ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyat dışındaki unsurlar da dikkate alınarak belirlenmesi ile ilgili açıklama kapsamında “ihale konusu işi oluşturan bileşenler itibarıyla isteklinin teklifi ile yaklaşık maliyet yapısının birbiri ile uyumu” hususunun fiyat dışı unsur olarak belirlenebileceği; inceleme konusu ihalede, ekonomik açıdan en avantajlı teklifin fiyatla birlikte fiyat dışı unsurlar da dikkate alınarak belirlenmesinin öngörüldüğü, fiyat dışı unsur olarak düzenlenen kalite ve teknik değer nitelik puanlamasında, ihale dokümanında belirlenen 8 adet iş kaleminin her biri için isteklilerce teklif edilen fiyatların toplam teklif fiyatlarına oranının, aynı iş kalemlerinin her birinin yaklaşık maliyetteki tutarının toplam yaklaşık maliyet tutarına oranının %85-%115’i aralığında (%85 ve %115 dahil) kalması durumunda isteklilere puan verileceği, idare tarafından belirlenen alt sınır ile üst sınır değerlerine eşit veya bu değerler arasında bir oran sağlamayan isteklilere ise puan verilmeyeceği anlaşılmaktadır.
İhale komisyonunun 17.06.2020 tarihli kararında, fiyat dışı unsurların İdari Şartname’de açık ve net olarak düzenlenmesi gerektiğinden bahisle, isteklinin iş kalemi için teklif ettiği bedelin toplam teklif bedeline oranı alt ve üst sınır değerlerinin virgülden sonra kaç basamağının dikkate alınacağı belirtilmediğinden kalite ve teknik değer nitelik puanlamasının sağlıklı şekilde yapılamayacağı gerekçesiyle ihalenin iptal edilmesine karar verildiği anlaşılmıştır.
Başvuru konusu ihaleye ait ihale onay belgesinin ekinde yer alan gerekçeli açıklama belgesinde bu hususta bir açıklamanın bulunmadığı, İdari Şartname’nin fiyat dışı unsurların hesaplama yöntemine yönelik 35.1’inci maddesinde, kalite ve teknik değer nitelik puanlamasına esas işlemlerde yuvarlama yapılacağına veya yuvarlama işlemlerinde ondalık basamaklı sayıların virgülden sonra kaç basamağının dikkate alınacağına dair bir düzenlemeye yer verilmediği ve ihale dokümanın mevcut haliyle kesinleştiği anlaşılmıştır.
Bu itibarla, ihale dokümanında açık bir düzenleme bulunmamasının ihalenin sonuçlandırılmaması gerektiği sonucunu doğurmayacağı, uyuşmazlığa konu ihalede fiyat dışı unsurlara ilişkin hesaplamalar bakımından yuvarlama yapılacağına yönelik bir kural bulunmadığından, kesinleşen ihale dokümanına uygun şekilde, virgülden sonraki ondalık basamaklar için yuvarlama yapılmadan ve tüm istekliler bakımından işlem sonuçlarının değişmeyeceği şekilde virgülden sonraki basamak sayısının tespit edilmesi suretiyle işlemlerin gerçekleştirilebileceği anlaşıldığından, ihale komisyonu kararında yer verilen ihalenin iptaline ilişkin gerekçenin yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
İdarenin ihalenin iptali kararının iptaline,
Oybirliği ile karar verildi.