BAŞVURUYA KONU İHALE:
2020/370198 İhale Kayıt Numaralı “İtm.330 Referanslı, 154/33 Kv Piyale Gıs Tm Yenileme (Farklı Sahada) Yapımı” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
KARAR:
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü (TEİAŞ) tarafından yapılan 2020/370198 ihale kayıt numaralı “İTM.330 Referanslı, 154/33 Kv Piyale GIS TM Yenileme (Farklı Sahada) Yapımı” ihalesine ilişkin olarak Girişim Elektrik Taahhüt Tic. ve San. A.Ş. itirazen şikâyet başvurusunda bulunmuş ve Kurulca alınan 07.10.2020 tarihli ve 2020/UY.II-1629 sayılı karar ile “4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine” karar verilmiştir.
Davacı Girişim Elektrik Taahhüt Tic. ve San. A.Ş. tarafından anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada, Ankara 5. İdare Mahkemesinin 14.12.2020 tarihli ve E:2020/1966, K:2020/1990 sayılı kararı ile “Dava konusu işlemin iptaline” karar verilmiştir. Söz konusu kararın tebliğ edilmesi üzerine Kamu İhale Kurulunun 20.01.2021 tarihli ve 2021/MK-22 sayılı kararı ile “1- Kamu İhale Kurulunun 07.10.2020 tarihli ve 2020/UY.II-1629 sayılı kararının iptaline,
2) Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeleri doğrultusunda, 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,” karar verilmiştir.
Daha sonraki aşamada alınan Mahkeme kararına karşı Danıştay Onüçüncü Dairesine temyiz başvurusunda bulunulmuş, Danıştay Onüçüncü Dairesinin 09.02.2021 tarihli ve E:2021/13, K:2021/393 sayılı kararı ile “…Davacı tarafından iş deneyimini tevsik etmek amacıyla, ihaleyi gerçekleştiren idarece düzenlenen “2 adet iki üniteli, 2 adet bir üniteli olmak üzere toplam 4 adet 154/33.6 Kv 35/50 MVA mobil trafo merkezi ve yedek malzemeleri ile 2 adet çekici kamyon” işine ilişkin 26/11/2019 tarih ve 2017/395501-2463799-1-1 sayılı iş bitirme belgesinin sunulduğu, iş deneyim belgesinin mal alımı ihalesine ilişkin olduğu ve işe ait birim fiyat teklif cetvelinin mobil trafo merkezleri, çekici kamyonlar ve yedek malzemeden oluştuğu, işin TEİAŞ iletim sisteminde bulunan trafo merkezlerinin ihalesinin gecikmesi ve aciliyeti durumunda yerine kullanılabilmesi veya işletmedeki trafo merkezlerinin bakımlarında ve arızalarda yedeklik yapabilecek taşınabilir özellikte mobil trafo merkezlerinin satın alınması olduğu anlaşılmaktadır.
Dava konusu ihaleye ait işin ise, Türkiye yüksek gerilim iletim sisteminde tesis edilecek olan 380 & 154 kV gaz yalıtımlı trafo merkezleri (GIS) için tesis ve teçhizatın temini ve tesisi kapsamında bütün elektrik ve mekanik tesisin (teçhizat, mallar vb.) tasarımı, inşaat işleri, montajı, komple enerjilenmesi ve işletmeye alınması olduğu görülmektedir. İhale dokümanında, inşaat işlerinin tasarımı ve yapımı, bütün tesis ve montaj işleri, işletmeye alma, saha ve kabul testleri (gerekli tip testleri dahil), primer ve sekonder teçhizatın tasarımı, işletimi ve bakımı için işveren tarafından yetkilendirilen personelin eğitimi ve yıkım ve demontaj işlemleri gibi işlerin yüklenici tarafından yapılacağı belirtilmiştir. Ayrıca metal clad binası, metal clad ve kumanda binası, şalt binası tek veya çift katlı kumanda binası, GIS binası ve güvenlik binasının inşasının ihale konusu iş kapsamında yer aldığı görülmektedir.
Bakılan uyuşmazlığa konu ihale dokümanı kapsamında birçok pafta, çizim ve projeye, inşaat iş kalemleri analizlerine yer verildiği ve birim fiyat teklif cetvelinin 284 iş kaleminden oluştuğu, ihale konusu işin sabit trafo merkezi işi olduğu ve montaj ve inşaat işi kalemlerini içerdiği, iş deneyimi belgesine konu işin ise trafoların mobil nitelikte çekici kamyon ile ihtiyaç duyulan alana taşınıp kullanımının sağlanacağı bir iş niteliğinde olduğu, ayrıca dava konusu ihaleye konsorsiyum olarak teklif verilmesine imkân tanındığı ve işin uzmanlık gerektiren bölümleri olarak birinci bölümde elektrik işlerinin, ikinci bölümde ise inşaat işlerinin sayıldığı, inşaat işlerine ilişkin bölüme teklif veren ortaktan üstyapı imalatlarına ilişkin iş deneyim belgesinin istenildiği anlaşılmaktadır.
Bu itibarla, ihaleye konu yapım işinin mal ve hizmet kalemlerinin birleşiminden oluşan daha kompleks bir iş olduğu, üst yapı imalatları alanında da tecrübe sahibi olmayı gerektirdiği ve bu hâliyle davacı tarafından sunulan iş deneyim belgesine konu iş ile kapsamlarının farklı olduğu dikkate alındığında, davacı tarafından sunulan iş deneyim belgesine konu işin uyuşmazlık konusu ihale için benzer iş kapsamında değerlendirilemeyeceği sonucuna varıldığından, itirazen şikâyet başvurusunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka aykırılık, dava konusu işlemin iptali yolundaki temyize konu İdare Mahkemesi kararında ise hukukî isabet bulunmamaktadır.” gerekçesiyle “mahkeme kararının bozulmasına, davanın reddine” karar verilmiştir.
Anayasa’nın 138’inci maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.
Ayrıca, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28’inci maddesinin birinci fıkrasında, mahkemelerin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Kamu İhale Kurulunun 20.01.2021 tarihli ve 2021/MK-22 sayılı kararının iptaline,
2- Anılan Danıştay kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, 07.10.2020 tarihli ve 2020/UY.II-1629 sayılı kararın hukuki geçerliliğini koruduğuna,
Oybirliği ile karar verildi.