Şartnamede Belgelerin Hangi Aşamada Sunulacağının Açık Ve Anlaşılır Bir Şekilde İfade Edilmediği
Karar No : 2020/UY.II-1738
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2020/370124 İhale Kayıt Numaralı “Türk- Alman Üniversitesi Öğrenci Yurdu Binası A Blok 1 Kısım Yapım İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Türk Alman Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire lığı tarafından 17.08.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Türk- Alman Üniversitesi Öğrenci Yurdu Binası A Blok 1 Kısım Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Arsen İnş. Taah. Rest. ve Dış Tic. Ltd. Şti.nin 17.09.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 21.09.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 29.09.2020 tarih ve 43157 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 29.09.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2020/1500 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas incleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
-Mekanik Tesisat Teknik Şartnamesi’nde “Spiral kenetli, galvenizli saç hava kanalları imalatçı firmanın TS EN ISO 9001.2000 kalite yönetim sistemi belgesi olacak, tekliflerde sistemde kullanılacak dairesel kesitli galvanizli sac hava kanallarının marka, tip ve teknik özellikleri belirtilecek,…” düzenlemesi,
-Elektrik Genel Teknik Şartname’nin 5’inci kısmında “…KISIM 5- İhale Kapsamında Yapılacak Og/Ag Hermetik Tip, Dağıtım Transformatörü Şartnamesi…KISIM 5. TEKLİFLE (Bu Kanuuna göre yapılacak ihalelerde isteklinin idareye sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas belge ve/veya bilgileri,) Birlikte Verilecek Bilgi ve Belgeler
Garantili Özellikler Listesi;
Garantili Özellikler Listesi; her bir pozdaki transformatör için ayrı ayrı doldurulduktan sonra teklif sahibi ve imalatçı firma tarafından imzalanacaktır. Bu listelerde verilen bilgiler teklif sahibi ve imalatçı firmayı bağlayıcı olacaktır.
Tip deney raporları veya sertifikaları
Teklif sahipleri teklif (Bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde isteklinin idareye sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas belge ve/veya bilgileri,) ettikleri transformatörlerin akredite olmuş bir laboratuarda yapılmış tip deney raporlarım veya sertifikalanm teklifleri (Bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde isteklinin idareye sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas belge ve/veya bilgileri,) ile birlikte vereceklerdir.
ALICI’nın ya da TSE elemanları gözetiminde yapılmış olan deneylere ait deney raporları da kabul edilecektir. Deney raporları teklif (Bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde isteklinin idareye sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas belge ve/veya bilgileri,) edilen tipe ait olmalıdır. Bu nedenle, ALICI, gerekirse deney raporlarının teklif (Bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde isteklinin idareye sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas belge ve/veya bilgileri,) edilen tipe ait olduğunun kanıtlanmasını, teklif sahibinden isteyebilir. Deney raporları; deneyin yapıldığı laboratuarın adı, deneyi yapan ve gözlemci olarak bulunan kişilerin isim, unvan ve imzaları ile deney tarihini kapsayacaktır.
Bir lisans altında imalat yapılıyorsa tip deney raporu, söz konusu İmalatın yapıldığı yerde üretilmiş trafoya ait olacaktır.
ALICI, karar tamamıyla kendisine ait olmak üzere, tip deney raporu verilmeyen ya da yetersiz bulunan malzemeler için; yurtiçinde ve yurtdışında yapılacak tip deneylerinin, giderleri Teklif Sahibine ait olmak üzere, yurtiçinde yapılabilen deneyler için ilk parti teslimattan seçilecek bir numune üzerinde, yurtdışında yapılabilen deneyler için ise ilk parti teslimattan önce yaptırılması kaydıyla teklifi (Bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde isteklinin idareye sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas belge ve/veya bilgileri,) değerlendirmeye alabilir.
Aşağıdaki belge ve resimler;
Teklif sahipleri teklif (Bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde isteklinin idareye sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas belge ve/veya bilgileri,) ettikleri her kalem için, Garantili Özellikler Listesine ek olarak, aşağıdaki belgeleri teklifleri (Bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde isteklinin idareye sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas belge ve/veya bilgileri,) ile birlikte verecektir.
-Üretici firmaya ait T.S.E. Belgesi, ISO 9000:2000 Kalite Sistem Belgesi ve ISO 14000
Çevre Yönetim Sistemi Belgesi,
-Ayrıntılı katalog, montaj, işletme ve bakım yönergeleri,
-Tank, çekirdek ve sargıların tipi, sargı düzenlenmesi ile ilgili açıklayıcı bilgiler ve
resimler,
-Genel boyutlar ve yardımcı teçhizatın düzenlenmesini gösteren resimler,
-Taşıma ölçülerini gösteren resimler ve taşıma ağırlıkları,
Yukarıda istenen belgelerden herhangi birinin eksik olması ya da eksik bilgi verilmesi, ALICI’ya teklifi(Bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde isteklinin idareye sunduğu fiyat teklifi ile değerlendirmeye esas belge ve/veya bilgileri,) reddetme hakkını verebilir…” düzenlemesi,
-Yine Elektrik Genel Teknik Şartname’nin 8’inci kısmında “Sürekli Çalışma Gücünde, Otomatik Veya Senkron Dizel Elektrojen Grubu Teknik Şartnamesi 2 adet 750 kva şartnamesinde;… 2.KARŞI AÇIKLAMA
Firmalar tekliflerinde, Teknik Şartnamenin her maddesini ve hükmünü karşılayan tam bir “karşı açıklamada” bulunacaklardır. Bu açıklama, değerlendirmeye yeterli tam ve anlaşılır olmalı ve teknik dökümanlarla desteklenmiş olmalıdır. Karşı açıklamada verilen bilgilere, Elektrojen Gruplarına ait Dizel Motor, Alternatör, Otomatik –Elle Kumanda ve senkron panosu ile beraberlerinde yer alan teknik cihaz ve techizatlara ait orijinal katolog ve el kitaplarından tahkik etme imkanı olacaktır. Bunlar arasında çelişki olduğunda, orijinal bilgi kaynaklarına itibar edilecektir…“Engine Output” (KW) cinsinden belirtilen güç değeridir. Bu güç değeri jeneratörün çalışma rakımında, 50°C ortam sıcaklığı ve 1500 devir/dakikada minimum prime yükte 2×750 KVA olacaktır. Firmalar tekliflerinde Dizel motor performans eğrilerini vereceklerdir… Firmalar, teklifleri ekinde, bu Teknik Şartnamede belirtilen, diğer Teknik Dökümanlarla beraber, Mikrodenetleyici (PLC) çalışmasınıda içeren, Otomatik Kontrol ve Transfer Paneli ile Role Kartı Ünitesi için, aşağıda sıralanmış, Teknik Dökümanları, Türkçe işletme kullanım kılavuzları verecektir.
-Blok Diyağramlar (Elektronic Block Diagram),
-Şematik Diyağramlar (Schematic Diagram),
-Baskılı Devre Şemeları (Printed Circuit Board Detail),
-Arıza Arama ve Giderme El Kitabı (Repair and Maintenance Manuel),
Arıza Takip Çizelgesi (Trouble Shooting).
Yüklenici Firma; Otomatik Kontrol ve Transfer Panellerinde kullanılan, Mikrodenetleyiciyi’i, üç (3) yıllık garantili çalışma süresinin bitiminden itibaren, 5 yıl süre ile ücretsiz güncellenecektir.. Firmalar bu hususu tekliflerinde garanti edeceklerdir…” düzenlemesinin yer aldığı, yukarıda aktarılan düzenlemeler çerçevesinde tekliflerinde hava kanalı için istenen açıklayıcı bilgi yazısı ve ekinde kalite belgesini, transformatör için istenen kalite belgesi, deney raporu akreditasyon sertifikası ve katalog, jeneratör için istenen karşı açıklama ve katalog yeterlik belgeleri olarak sundukları, ancak ihalede yeterlik kriteri olarak ihaleye katılan isteklilerin teklifleri kapsamında sunulması gereken bahse konu Teknik Şartname düzenlemelerinde istenen bilgi ve belgeleri tekliflerinde sunmayan isteklilerin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddialarına yer verilmiştir.
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:
…
b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için;
…
6) İhale konusu işin yerine getirilebilmesi için gerekli görülen tesis, makine, teçhizat ve diğer ekipmana ilişkin belgeler,
…
9) İdarenin talebi halinde doğruluğu teyit edilmek üzere, tedarik edilecek malların numuneleri, katalogları ve/veya fotoğrafları.
İhale konusu işin niteliğine göre yukarıda belirtilen bilgi veya belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılacağı, ihale dokümanında ve ihale veya ön yeterliğe ilişkin ilân veya davet belgelerinde belirtilir…” hükmü,
Anılan Kanun’un “Tekliflerin değerlendirilmesi” başlıklı 37’nci maddesinde “Tekliflerin değerlendirilmesinde, öncelikle belgeleri eksik olduğu veya teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olmadığı 36 ncı maddeye göre ilk oturumda tespit edilen isteklilerin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilir. Ancak, teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede isteklilerden bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayan istekliler değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir. Bu ilk değerlendirme ve işlemler sonucunda belgeleri eksiksiz ve teklif mektubu ile geçici teminatı usulüne uygun olan isteklilerin tekliflerinin ayrıntılı değerlendirilmesine geçilir. Bu aşamada, isteklilerin ihale konusu işi yapabilme kapasitelerini belirleyen yeterlik kriterlerine ve tekliflerin ihale dokümanında belirtilen şartlara uygun olup olmadığı ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunup bulunmadığı incelenir. Uygun olmadığı belirlenen isteklilerin teklifleri ile birim fiyat teklif cetvellerinde aritmetik hata bulunan teklifler değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü,
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Yeterliğin belirlenmesinde uyulacak ilkeler” başlıklı 29’uncu maddesinde “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin saptanması amacıyla öngörülecek değerlendirme kriterleri ve istenecek belgeler, rekabeti engelleyecek şekilde belirlenemez.
(2) Yeterlik değerlendirmesi için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirilmesinde aranılacak kriterlerin, ihale veya ön yeterlik ilanı ile idari şartnamede veya ön yeterlik şartnamesinde ya da davet yazısında belirtilmesi zorunludur…” hükmü,
Anılan Yönetmelik’in “İstenecek belgeler” başlıklı 30’uncu maddesinde ise “(1) Ekonomik ve mali yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliğin değerlendirilmesinde kullanılmak üzere aday veya isteklilerden istenecek belgeler aşağıdaki esaslara göre belirlenir:
a) Yaklaşık maliyetine bakılmaksızın aday veya isteklinin teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler ile iş deneyim belgesinin her ihalede istenilmesi zorunludur.
…
e) Yukarıda sayılan belgeler dışında, Kanunun 10 uncu maddesinde yer alan diğer belgelerden hangilerinin yeterlik değerlendirmesinde kullanılmak üzere isteneceği, ihale konusu işin niteliğine uygun biçimde ve bu Yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde ilgili idarece belirlenir.” hükmü yer almaktadır.
İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “2.1. İhale konusu işin
a) Adı: Türk- Alman Üniversitesi Öğrenci Yurdu Binası A Blok 1 Kısım Yapım İşi
b) Yatırım proje no’su/kodu:2011H03-1420
c) Miktarı ve türü:
Betonarme Karkas Bina (Yurt Binası, Sosyal Tesis Binası, Giriş Kontrol Binası ile Altyapı ve Çevre Düzenlenmesi İşi)
ç) Yapılacağı yer: Beykoz İlçesi, İstanbul İli
d) Bu bent boş bırakılmıştır.” düzenlemesi,
Anılan Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “… 7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği teknik şartnamede belirtilen belgeler” düzenlemesi yer almaktadır.
Başvuru konusu ihalede (51) adet ihale dokümanı indirildiği, 17.08.2020 tarihinde yapılan ihaleye (20) isteklinin katıldığı, teklifi aşırı düşük sınır değerin altında olan 5 isteklinin aşırı düşük teklif açıklaması sunmadığı ve 1 isteklinin de aşırı düşük teklif açıklaması uygun olmadığı gerekçesiyle tekliflerinin reddedildiği, ihalenin Mesut Tandoğan İnş. San. ve Tic. A. Ş. üzerinde bırakıldığı, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak ise Office Yapı İnş. San. Tic. Ltd. Şti.nin belirlendiği anlaşılmıştır.
Mekanik Tesisat İşleri Teknik Şartnamesi’nde “Spiral kenetli, galvenizli saç hava kanalları imalatçı firmanın TS EN ISO 9001.2000 kalite yönetim sistemi belgesi olacak, tekliflerde sistemde kullanılacak dairesel kesitli galvanizli sac hava kanallarının marka, tip ve teknik özellikleri belirtilecek,…” düzenlemesi,
Elektrik Genel Teknik Şartnamesi’nin 5’inci kısmında “…KISIM 5- İhale Kapsamında Yapılacak Og/Ag Hermetik Tip, Dağıtım Transformatörü Şartnamesi…KISIM 5. TEKLİFLE Birlikte Verilecek Bilgi ve Belgeler
Garantili Özellikler Listesi;
Garantili Özellikler Listesi; her bir pozdaki transformatör için ayrı ayrı doldurulduktan sonra teklif sahibi ve imalatçı firma tarafından imzalanacaktır. Bu listelerde verilen bilgiler teklif sahibi ve imalatçı firmayı bağlayıcı olacaktır.
Tip deney raporları veya sertifikaları
Teklif sahipleri teklif ettikleri transformatörlerin akredite olmuş bir laboratuarda yapılmış tip deney raporlarım veya sertifikaların teklifleri ile birlikte vereceklerdir.
ALICI’nın ya da TSE elemanları gözetiminde yapılmış olan deneylere ait deney raporları da kabul edilecektir. Deney raporları teklif edilen tipe ait olmalıdır. Bu nedenle, ALICI, gerekirse deney raporlarının teklif edilen tipe ait olduğunun kanıtlanmasını, teklif sahibinden isteyebilir. Deney raporları; deneyin yapıldığı laboratuarın adı, deneyi yapan ve gözlemci olarak bulunan kişilerin isim, unvan ve imzaları ile deney tarihini kapsayacaktır.
Bir lisans altında imalat yapılıyorsa tip deney raporu, söz konusu İmalatın yapıldığı yerde üretilmiş trafoya ait olacaktır.
ALICI, karar tamamıyla kendisine ait olmak üzere, tip deney raporu verilmeyen ya da yetersiz bulunan malzemeler için; yurtiçinde ve yurtdışında yapılacak tip deneylerinin, giderleri Teklif Sahibine ait olmak üzere, yurtiçinde yapılabilen deneyler için ilk parti teslimattan seçilecek bir numune üzerinde, yurtdışında yapılabilen deneyler için ise ilk parti teslimattan önce yaptırılması kaydıyla teklifi değerlendirmeye alabilir.
Aşağıdaki belge ve resimler;
Teklif sahipleri teklif ettikleri her kalem için, Garantili Özellikler Listesine ek olarak, aşağıdaki belgeleri teklifleri ile birlikte verecektir.
-Üretici firmaya ait T.S.E. Belgesi, ISO 9000:2000 Kalite Sistem Belgesi ve ISO 14000
Çevre Yönetim Sistemi Belgesi,
-Ayrıntılı katalog, montaj, işletme ve bakım yönergeleri,
-Tank, çekirdek ve sargıların tipi, sargı düzenlenmesi ile ilgili açıklayıcı bilgiler ve
resimler,
-Genel boyutlar ve yardımcı teçhizatın düzenlenmesini gösteren resimler,
-Taşıma ölçülerini gösteren resimler ve taşıma ağırlıkları,
Yukarıda istenen belgelerden herhangi birinin eksik olması ya da eksik bilgi verilmesi, ALICI’ya teklifi reddetme hakkını verebilir…” düzenlemesi,
Yine Elektrik Genel Teknik Şartnamesi’nin 8’inci kısmında “Sürekli Çalışma Gücünde, Otomatik Veya Senkron Dizel Elektrojen Grubu Teknik Şartnamesi 2 adet 750 kva şartnamesinde;… 2.KARŞI AÇIKLAMA
Firmalar tekliflerinde, Teknik Şartnamenin her maddesini ve hükmünü karşılayan tam bir “karşı açıklamada” bulunacaklardır. Bu açıklama, değerlendirmeye yeterli tam ve anlaşılır olmalı ve teknik dökümanlarla desteklenmiş olmalıdır. Karşı açıklamada verilen bilgilere, Elektrojen Gruplarına ait Dizel Motor, Alternatör, Otomatik –Elle Kumanda ve senkron panosu ile beraberlerinde yer alan teknik cihaz ve techizatlara ait orijinal katolog ve el kitaplarından tahkik etme imkanı olacaktır. Bunlar arasında çelişki olduğunda, orijinal bilgi kaynaklarına itibar edilecektir…“Engine Output” (KW) cinsinden belirtilen güç değeridir. Bu güç değeri jeneratörün çalışma rakımında, 50°C ortam sıcaklığı ve 1500 devir/dakikada minimum prime yükte 2×750 KVA olacaktır. Firmalar tekliflerinde Dizel motor performans eğrilerini vereceklerdir… Firmalar, teklifleri ekinde, bu Teknik Şartnamede belirtilen, diğer Teknik Dökümanlarla beraber, Mikrodenetleyici (PLC) çalışmasınıda içeren, Otomatik Kontrol ve Transfer Paneli ile Role Kartı Ünitesi için, aşağıda sıralanmış, Teknik Dökümanları, Türkçe işletme kullanım kılavuzları verecektir.
-Blok Diyağramlar (Elektronic Block Diagram),
-Şematik Diyağramlar (Schematic Diagram),
-Baskılı Devre Şemeları (Printed Circuit Board Detail),
-Arıza Arama ve Giderme El Kitabı (Repair and Maintenance Manuel),
Arıza Takip Çizelgesi (Trouble Shooting).
Yüklenici Firma; Otomatik Kontrol ve Transfer Panellerinde kullanılan, Mikrodenetleyiciyi’i, üç (3) yıllık garantili çalışma süresinin bitiminden itibaren, 5 yıl süre ile ücretsiz güncellenecektir.. Firmalar bu hususu tekliflerinde garanti edeceklerdir…” düzenlemesi yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümlerinden anlaşıldığı üzere, idarelerce ihalelere katılım için istenecek belgelerin ve yeterlik değerlendirmesinde aranılacak kriterlerin ihale ilanı ile idari şartnamede belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde isteklinin teklifi kapsamında sunması gerektiği Teknik Şartname’de belirtilen belgelerin sunulacağı düzenlendiğinden Teknik Şartname’de teklif dosyası kapsamında sunulacağı belirtilen belgelerin de yeterlik belgesi olacağı anlaşılmıştır. Ancak İdari Şartname’nin anılan maddesinin uygulanabilmesi için Teknik Şartname’de istekliler tarafından teklifleri ile birlikte sunulması istenilen belgelerin açık ve anlaşılır bir şekilde ortaya konulmuş olması gerekmektedir. Aksi durumda, ilgili belgelerin sözleşmenin uygulanması aşamasında sunulacağı şeklinde değerlendirme yapmak gerekecektir.
Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin ekinde yer alan KİK009.0/Y no’lu zarf açma ve belge kontrol tutanağının dip notunda, İdari Şartname ve Teknik Şartname’de yeterlik belgesi olarak istenilen belgelerin her birinin dikkate alınarak düzenleneceği, her bir hücresi için “VAR veya YOK” ibarelerinden uygun olanının, teklif mektubu ve geçici teminata ilişkin belgeler için ise “UYGUN veya UYGUN DEĞİL” ibarelerinden birisinin kullanılmak suretiyle doldurulacağı belirtilmiştir. Başvuru konusu ihaleye ilişkin zarf açma belge kontrol tutanağı incelendiğinde, İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesi gereğince Teknik Şartname’de istenilen belgeler için ayrı bir sütun açılmadığı görülmüştür.
Yapılan incelemede, Mekanik Tesisat İşleri Teknik Şartnamesi’nde iddia konusu madde de TS EN ISO 9001.2000 kalite yönetim sistemi belgesinin özelliklerine yer verildiği, ancak anılan belgelerin sunulmasına ilişkin düzenlemenin yer almadığı,
lektrik Genel Teknik Şartnamesi’nin 5. kısmında yer alan iddia konusu maddeler incelendiğinde, garanti vb. belgelerin teklifle birlikte verilmesi ancak anılan belgeler sunulmadığında alıcıya teklifi reddetme hakkının verileceği yönünde düzenleme yer aldığı, “alıcı” ifadesinin tereddüte neden olduğu, bahse konu mddelerde belirtilen belgelerin hangi aşamada sunulacağının açık ve anlaşılır bir şekilde ifade edilemediği görülmüştür.
Ayrıca anılan Şartname’nin 8’inci kısmında yer alan iddia konusu maddelerde belirtilen belgelerin “firma” tarafından sunulacağının düzenlendiği, söz konusu düzenlemelerde de belgelerin hangi aşamada sunulacağının açık ve anlaşılır bir şekilde ifade edilmediği anlaşılmıştır.
Bu haliyle anılan düzenlemeler bir arada değerlendirildiğinde Teknik Şartname’nin ilgili maddelerinde zikredilen belgelerin isteklilerce teklif kapsamında sunulması gerektiği anlaşılmadığından, bahse konu belgelerin yeterlik belgesi olarak kabul edilemeyeceği, bu durumda anılan belgelerin, ihaleye katılan istekliler tarafından sunulmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılamayacağı, bu hukuki durum çerçevesinde söz konusu belgelerin sözleşmenin uygulanması aşamasında sunulması gerektiği sonucuna varılarak başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği karar verildi.