Kurul Kararına Karşı Tekrar Kurula Başvurulamayacağı
Karar No : 2020/UY.II-2015
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2020/183975 İhale Kayıt Numaralı “Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü 165 (Kangal) Şube Şefliği, 166 (İliç) Şube Şefliği ve Bölge Dahili Yollarda Konkasörle Kırılmış Asfalt Mıcırı Temini, Nakli, Temel Yapılması ile Sathi Kaplama Yapılması İşi” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü tarafından 04.05.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü 165 (Kangal) Şube Şefliği, 166 (İliç) Şube Şefliği ve Bölge Dahili Yollarda Konkasörle Kırılmış Asfalt Mıcırı Temini, Nakli, Temel Yapılması ile Sathi Kaplama Yapılması İşi” ihalesine ilişkin olarak başvuru sahibince 27.11.2020 tarih ve 53354 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile başvuruda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2020/1857 sayılı dosya kapsamında yapılan inceleme neticesinde ön inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Ön inceleme raporu ve ekleri incelendi.
Başvuru dilekçesinde özetle; elektronik ortamda gerçekleştirilen “Karayolları 16. Bölge Müdürlüğü 165 (Kangal) Şube Şefliği, 166 (İliç) Şube Şefliği ve Bölge Dâhili Yollarda Konkasörle Kırılmış Asfalt Mıcırı Temini, Nakli, Temel Yapılması ile Sathi Kaplama Yapılması İşi”ne ilişkin 03.07.2020 tarihli ihale komisyonu kararından ihalenin Tekyol Taahhüt İnş. San. ve Tic. A.Ş. – Emir Yıldız İnşaat San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığının üzerinde bırakıldığının, kendilerinin ise ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekli olduğunun öğrenildiği, ihale üzerinde bırakılan isteklinin teklinin değerlendirme dışı bırakılması gerektiği iddiaları ile Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğu, 02.09.2020 tarihli ve 2020/UY.II-1462 sayılı Kurul kararı ile kendilerinin ve ihale üzerinde bırakılan isteklinin tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak kendilerinin değerlendirme dışı bırakılmasının aşağıda yer alan gerekçelerle uygun olmadığı, şöyle ki;
İş ortaklığının pilot ortağı Suryol İnş. Maden. Tur. San. ve Tic. A.Ş. tarafından sunulan yeterlik bilgiler tablosunun ortaklara ilişkin bilgiler kısmının boş bırakılmasının ve özel ortak Kardeşler Maden İnş. Müh. Proje Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda T.C. kimlik bilgilerine yer verilmemesinin değerlendirme dışı bırakılmalarını gerektirmeyeceği, pilot ortağın ortaklarının Şazime Kılıç (%49) ve Engin Durukan (%51) olduğu, yeterlik bilgileri tablosunun “Ortaklara İlişkin Bilgiler” satırının boş bırakılmasına rağmen, şirketin iki ortağının aynı zamanda şirketin yöneticisi de olduğu, dolayısıyla iki satıra aynı bilgilerin yazılmaktansa sadece satırın hemen altında yer alan “Yöneticilere Ait Bilgiler” satırının eksiksiz bir şekilde doldurulduğu,
Ortaklarını ve ortaklık hisse yapılarını açıkça ortaya koyan 21.05.2019 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nin hem yeterlik bilgileri tablosunda beyan edildiği, hem de teklifleri kapsamında sunulduğu, dolayısıyla şirketin ortaklarına ve ortaklık yapılarına ilişkin bilgilerin söz konusu Ticaret Sicil Gazetesi’nden kolaylıkla görülebileceği,
Özel ortak Kardeşler Maden İnş. Müh. Proje Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından sunulan yeterlik bilgileri tablosunda Mazlum Kılıç’ın şirketin tek ortağı olarak belirtildiği, anılan ortağa ait T.C. kimlik numarası bilgilerine yine bu tabloda yer verildiği, kaldı ki T.C. kimlik numarasına yer verilmemiş olsa dahi anılan hususun 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 37’nci maddesi kapsamında tamamlatılabileceği, ayrıca 30.09.2020 tarihinde Kamu İhale Genel Tebliği’nde yer alan değişiklikle birlikte T.C. kimlik numaralarının beyan edilmemesinin değerlendirme dışı bırakılma gerekçesi olmayacağı iddialarına yer verilmiştir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında şikâyet ve itirazen şikâyet başvuruları dava açılmadan önce tüketilmesi zorunlu idari başvuru yolları olup, itirazen şikâyet başvuruları üzerine Kurul tarafından verilen nihai karar ile uyuşmazlık, idari başvuru aşaması bakımından sonuçlandırılmaktadır.
4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinde, Kamu İhale Kurulunun, Kuruma gelen itirazen şikâyet başvurularıyla ilgili olarak gerekçesini belirtmek suretiyle karar vereceği hüküm altına alınmış olup, mevzuatta Kurul tarafından karara bağlanan hususların yeniden incelemeye alınmasına ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Diğer yandan, anılan Kanun’un 57’nci maddesinde şikâyetler ile ilgili olarak Kurum tarafından verilen nihai kararların mahkemelerde dava konusu edilebileceği belirtilmiş, İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’in “Kurul kararlarına karşı başvuru” başlıklı 17’nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “4734 sayılı Kanunun 57 nci maddesi uyarınca Kurul kararları idari yargı mercilerinde dava konusu edilebileceğinden, hak kaybına uğranılmaması bakımından Kurul kararının yeniden incelenmesi talebiyle Kuruma başvuruda bulunulmaması önem arz etmektedir.” açıklaması ile Kurul tarafından karara bağlanan hususlar hakkında yargısal denetim yolunun işletilmesi gerektiği hususu da ayrıca vurgulanmıştır.
Suryol İnş. Maden. Tur. San. ve Tic. A.Ş. – Kılıç Kardeşler Maden İnş. Müh. Proje Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından ihale üzerinde bırakılan isteklinin yeterlik belgelerinin uygun olmadığı iddiasıyla idareye yapılan şikâyet başvurusunun idarece reddedildiği, idarece yapılan değerlendirmelerin yerinde olmadığı iddiası ile Kuruma itirazen şikâyet başvurusunda bulunulduğu,
Suryol İnş. Maden. Tur. San. ve Tic. A.Ş. – Kılıç Kardeşler Maden İnş. Müh. Proje Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’nın iddiaları üzerine yapılan inceleme sonucunda Kamu İhale Kurulu’nun 02.09.2020 tarihli ve 2020/UY.II-1462 sayılı kararı ile “…ihale üzerinde bırakılan Tekyol Taahhüt İnş. San. ve Tic. A.Ş. – Emir Yıldız İnşaat San. ve Tic. A.Ş. İş Ortaklığı’na ait teklifin ve başvuru sahibi Suryol İnşaat Madencilik Turizm San. ve Tic. A.Ş. – Kılıç Kardeşler Maden İnş. Müh. Proje Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı’na ait teklifin değerlendirme dışı bırakılması…” karar verilmiştir.
Buna göre, Suryol İnş. Maden. Tur. San. ve Tic. A.Ş. – Kılıç Kardeşler Maden İnş. Müh. Proje Hiz. San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı tarafından iddia edilen hususlar Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddelerinde yer alan hükümlerine göre incelendiğinden, yapılan başvuruda yer alan iddiaların 02.09.2020 tarihli ve 2020/UY.II-1462 sayılı Kurul kararına itiraz niteliğinde olduğu anlaşılmaktadır.
4734 sayılı Kanun’un 56’ncı maddesinde, Kamu İhale Kurulu’nun, Kuruma gelen itirazen şikâyet başvurularıyla ilgili olarak gerekçesini belirtmek suretiyle karar vereceği hüküm altına alınmış olup mevzuatta Kurul tarafından karara bağlanan hususların yeniden incelenmesine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır. Söz konusu Kurul kararı ile Kurum görüşü ortaya çıktığından, karara ilişkin ayrıca bir değerlendirme yapılması da mümkün değildir. Diğer taraftan, anılan Kanun’un “Yargısal inceleme” başlıklı 57’nci maddesinde yer alan, “Şikâyetler ile ilgili Kurum tarafından verilen nihai kararlar Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerinde dava konusu edilebilir ve bu davalar öncelikle görülür.” hükmü çerçevesinde Kurum tarafından yapılacak herhangi bir işlem bulunmamaktadır.
Yapılan incelemede, başvurunun 02.09.2020 tarihli ve 2020/UY.II-1462 sayılı Kurul kararına itiraz niteliği taşıdığı, dolayısıyla, söz konusu iddiaların 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince usul yönünden reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Başvurunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi.