Karar No : 2017/MK-499
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2016/331994 İhale Kayıt Numaralı “61 Kalem Tıbbi Cihaz Ve Tıbbi Demirbaş Alımı” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
KARAR:
Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından yapılan 2016/331994 ihale kayıt numaralı “61 Kalem Tıbbi Cihaz ve Tıbbi Demirbaş Alımı” ihalesine ilişkin olarak, Okuman Medikal Sistemler Ltd. Şti. tarafından itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuş ve Kurulca alınan 14.06.2017 tarihli ve 2017/UM.I-1670 sayılı karar ile “1) Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
2) Fazla ödenen başvuru bedelinin başvuru sahibinin yazılı talebi halinde iadesine,” karar verilmiştir.
Davacı Okuman Medikal Sistemler Ltd. Şti. tarafından anılan Kurul kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada, Ankara 3. İdare Mahkemesinin 10.11.2017 tarihli ve E:2017/1620, K:2017/3366 sayılı kararında “…4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel ilkeler” başlıklı 5 inci maddesinde yer alan saydamlık ilkesi uyarınca, ihale sürecinde idare tarafından tesis edilen işlemlerin isteklilere ve kamuoyuna açık bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmekte olup bu sayede idare tarafından ihale sürecinde gerçekleştirilen işlemlerin istekliler ve kamuoyu açısından izlenmesi, bilinmesi ve anlaşılır hale gelmesi amaçlanmıştır. İdare tarafından isteklilerce açık olarak yapması gereken bir işlemin isteklilerin olmadığı bir ortamda yapılması halinde bu işlemin anılan Kanunun 5’inci maddesinde düzenlenen saydamlık, eşit muamele ve güvenirlik ilkelerine aykırı olacağı gibi bu durumun idarenin tarafsızlığına ve güvenilirliğine gölge düşüreceği de açıktır.
İdare tarafından, davacı şirketin teklif ettiği yatağın firma yetkilileri önünde çalıştırıldığına, birden fazla kez elektrik kesintisine neden olduğuna, açılır kapanır yatak menteşelerinin kolayca kırıldığına röntgen kaset yeri özensiz olduğunun görüldüğüne ve ayrıca ergonomik kullanım açısından uygun olmadığına ilişkin olarak tutulan 17.04.2017 tarihli tutanağın, ihale komisyonu üyesi olmayan M.M. tarafından düzenlendiği ve İhale Komisyonu Başkanı uzman doktor A.K. tarafından imzalandığı, şikayet üzerine gerçekleştirilen demonstrasyonun da ihale komisyonu uzman üyesi Biyomedikal Mühendisi U.O. tarafından gerçekleştirildiği, sonuç olarak tutulan tutanaklarda sadece ihaleyi yapan idarenin temsilcilerinin imzasının bulunduğu ve davacı şirketin demonstrasyona davet edilmediği görülmüş olup; tutanakların ihaleyi yapan idare tarafından saydamlık, eşit muamele ve güvenirlik ilkelerine aykırı bir şekilde tanzim edilerek Teknik Şartname’de öngörülen ve demonstrasyon sırasında sağlanamayan maddelerin demonstrasyon tutanağında açık bir şekilde yer almaması, bu maddelerin neden sağlanamadığına ilişkin olarak açıklayıcı bilgilerin belirtilmemesi ve tutanağın davacı şirket yetkililerine imzalatılmaması hususları göz önüne alındığında davacı şirketin itirazen şikayet başvurusunun reddine ilişkin Kamu İhale Kurulu’nun 14.06.2017 tarih ve 2017/UM.I-1670 sayılı kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.” gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Anayasa’nın 138’inci maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28’inci maddesinin birinci fıkrasında, mahkemelerin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle;
1- Kamu İhale Kurulunun 14.06.2017 tarihli ve 2017/UM.I-1670 sayılı kararının iptaline,
2- Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda, başvuru sahibi Okuman Medikal Sistemler Ltd. Şti. tarafından sunulan ürünlerin demonstrasyonunun yeniden gerçekleştirilmesini teminen 4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (b) bendi gereğince düzeltici işlem belirlenmesine,
Oybirliği ile karar verildi.