Karar No : 2020/UM.II-1046
BAŞVURUYA KONU İHALE:
2020/72810 İhale Kayıt Numaralı “Aferez Seti ve Kemik İliği Toplama Seti Alımı” İhalesi
KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:
Marmara Üniversitesi Rektörlüğü İstanbul Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından 13.03.2020 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Aferez Seti ve Kemik İliği Toplama Seti Alımı” ihalesine ilişkin olarak YNS Yaşam Teknolojileri Sağlık Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti.nin 17.04.2020 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 27.04.2020 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 05.05.2020 tarih ve 20072 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 05.05.2020 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.
Başvuruya ilişkin olarak 2020/781 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.
KARAR:
Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.
İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,
…
3) İdare tarafından düzenlenen Teknik Şartname’nin tek bir firmayı işaret ettiği, idarenin beş yıldan uzun süredir ve halihazırda kan merkezinde Haemonetics MCS+ sisteminin kullanımının devam ettiği, bu süre zarfında kendileri hakkında yazılı tutanak, sözlü bildirim gibi set ve/veya cihaz kaynaklı bir problemin yaşanmadığı, söz konusu ihale dokümanında yıllık aferez tüketim miktarının 800 adet yazıldığı, 24 saat esasına göre çalışan kan merkezinde ortalama 250 gün üzerinden hesap yapıldığında dahi günlük 3 set tüketimin görüleceği, Teknik Şartname maddelerindeki süre ısrarının neden olduğunun anlaşılamadığı iddialarına yer verilmiştir
Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.
…
2) Başvuru sahibinin 3’ncü iddiasına ilişkin olarak:
…
Aktarılan mevzuat hükümleri ve yapılan tespitler bir arada değerlendirildiğinde, istekliler tarafından teklif edilen ürünlerin idarece belirlenen teknik kriterleri karşılayıp karşılamadığı hususunun teklif dosyası kapsamında sunulan belgeler üzerinden tam olarak anlaşılamaması durumunda, ihale dokümanında öngörülmüş olmak kaydıyla, idarelerce demonstrasyon değerlendirmesi yapılarak, teklif edilen ürünün ilgili kriterler bakımından Teknik Şartname’ye uygunluğunun tespiti yapılabilmekte olup, söz konusu işlemlerdeki yetki ve sorumluluk idarelerde bulunmaktadır.
Başvuru sahibinin iddiasına ilişkin olarak idarece gerçekleştirilen 18.03.2020 tarihli demonstrasyon tutanağı incelendiğinde Özgün Kimyevi Madde Tıbbi Malzeme Sağlık Hiz. San. Tic. A.Ş.nin sunmuş olduğu cihazın Trima Accel 7 + Tomes olduğu, teklifi kapsamında sunmuş olduğu belgeler incelendiğinde ise 5020583810006 ÜTS numaralı Trima Accel Toplama Sisteminin teklif edildiği tespit edilmiştir.
Başvuru sahibinin iddiasına ilişkin “https://utsuygulama.saglik.gov.tr/UTS/” adresinden Özgün Kimyevi Madde Tıbbi Malzeme Sağlık Hiz. San. Tic. A.Ş. tarafından sunulan ürünün 5020583810006 barkod numarası ile yapılan sorgulama neticesinde söz konusu cihazın ÜTS’ye kayıtlı olduğu, “ürün belgeleri” başlıklı bölümde yer alan kullanma kılavuzunda ise Trima Accel Otomatik Kan Toplama Sistemi Sürüm 7.0 bilgisinin yer aldığı tespit edilmiştir.
Buna ek olarak Özgün Kimyevi Madde Tıbbi Malzeme Sağlık Hiz. San. Tic. A.Ş. tarafından sunulan kataloglar incelendiğinde Trima Accel Kan Otomatik Kan Toplama Sistemi 7 cihazının teklif edildiği görülmüştür.
Yukarıda aktarılan bilgiler bir arada değerlendirildiğinde her ne kadar demonstrasyon tutanağında Trima Accel 7 + Tomes cihazı üzerinden değerlendirme yapıldığı belirtilse de, hem sunulan katalog bilgilerinde hem de “https://utsuygulama.saglik.gov.tr/UTS/” adresinden yapılan sorgulamada Trima Accel Otomatik Kan Toplama Sistemi 7 cihazının teklif edildiği, idarece gerçekleştirilen demonstrasyon işlemi sonucu ihalenin 1’inci kısmı üzerinde bırakılan Özgün Kimyevi Madde Tıbbi Malzeme Sağlık Hiz. San. Tic. A.Ş.nin sunmuş olduğu cihazın, katalog bilgilerinde ve ÜTS numarasında belirtilen cihazla aynı olmadığına ilişkin bir tespitin yapılmadığı tespit edilmiştir.
Özgün Kimyevi Madde Tıbbi Malzeme Sağlık Hiz. San. Tic. A.Ş. tarafından teklif edilen cihazın özelliklerinin yer aldığı “https://www.terumobct.com/trima” adresine girildiğinde ilgili cihazın Trima Accel Otomatik Kan Toplama Sistemi 7 cihazı olarak görüldüğü Tomes kelimesinin “Terumo Operational Medical Equipment Software” kelimesinin kısaltması olarak kullanıldığı, söz konusu kısaltmanın Türkçe “Terumo Operasyonel Tıbbi Ekipman Yazılımı” anlamına geldiği, cihazın içeriğine ilişkin (yenileme, güncelleme, üst versiyon gibi) bir bilginin yer almadığı, dolayısıyla Trima Accel Otomatik Kan Toplama Sistemi 7 ile Trima Accel 7 + Tomes cihazının farklı cihazlar olmadığı, bir başka ifadeyle aynı cihaz olduğu, Tomes’in Trima Accel Otomatik Kan Toplama Sistemi 7 ile çalışan yazılımsal bir özellik olduğu görülmüştür.
Sonuç olarak, ihale üzerinde bırakılan isteklinin ihalede teklif ettiği cihaz ile demonstrasyon uygulamasının gerçekleştirildiği anlaşıldığından iddianın yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,
Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,
Oybirliği ile karar verildi.